Hlavní navigace

Názory k článku Centrum porodní asistence: Rodit v intimitě, s lékařem v dosahu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2019 14:24

    bez přezdívky

    Je to celé "legrační"... Už v roce 1998 na Bulovce fungoval CAP, nebo-li Centrum Aktivního Porodu, který zakládaly porodní asistentky Zuzana Štromerová a Ivana Königsmarková. V CAPu jsem tehdy přivedla na svět své druhé dítě - rodila jsem v sedě do vany, za přítomnosti mého muže a mé sestry. V příjemném útulném pokojíčku, skoro jako doma v obýváku s vanou :-) Přítmí, příjemná hudba, žádné bílé pláště, obklopená svými blízkými, podle svých představ. Hned schopná všeho - dojít si sama do sprchy i na wc, miminko stále u sebe, po dobu dvou hodin, než jsme se společnš stěhovali na oddělení šestinedělek a novorozenců. Na stejném místě jsem za 5let přivedla i své třetí dítě. Sice tam již nebyla ani Ivana K. (rodila se mnou v roce 1998), ani paní Zuzana Š., ale porodní Centrum stále vycházelo vstříc maminkám, které chtěly rodit po svém, přirozeně. Je zarážející, že po 15 letech od fungování CAPu porodnice "otvírá" CPA... Samozřejmě, je super, že OTVÍRÁ takovéto centrum, ale to už tu měla před 20 lety taky!

  • 8. 2. 2019 17:47

    JB

    Toto je určitě zajímavé téma. Co se mu věnovat hlouběji, než přebírat tiskové zprávy a e-mailová vyjádření z ministerstva?

    Jak těžké je zjistit, jestli i v jiných českých nemocnicích už vznikají podobná centra? Chtělo by to ověřit slova pana ministra o lékařích, kteří už umějí komunikovat i s nelékařským póvlem. Možná už jich vážně bude více než ten jeden citovaný v článku.

    Můj soukromý odhad (kéž bych se mýlil) je, že za slovem "poptávka po respektujícím přístupu" se v případě CPA na Bulovce skrývá velmi vlivný manžel nebo otec nějaké budoucí "biomaminky", která na fejsbůku našla fotku vévodkyně Kate pár hodin po porodu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).