Hlavní navigace

Názor k článku Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat od Belle - Technologický proces výroby cukru V cukrovaru se cukrová řepa...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 3. 2012 15:28

    Belle (neregistrovaný)

    Technologický proces výroby cukru

    V cukrovaru se cukrová řepa myje, strouhá na pásky nazývané rezky. Horká voda se používá na vynětí cukru z rezků v difúzní věži. To má za následek takzvanou neředěnou šťávu, která obsahuje rozličná organická a neorganická složky cukroví řepy, stejně jako cukr.
    Tyto složky zasahují do pozdější krystalizace cukru a proto musí být přesunutá do dalšího výrobního procesu, čištění šťávy. Vytěžená cossettes se protlačují a suší a později se používají jako krmivo po zvířatá.

    Čištění šťávy
    Šťáva se čistí použitím oxidu vápenatého a oxidu uhličitého. Ten odstraní přibližně 30-35 % necukerná látky ze šťávy. Proces vytváří "carbonated lime" s významnými složkami, který se na řepných farmách používá jako regulátor kyselosti na udržení zdraví půdy.
    Výsledkem čistícího procesu je čirá, řídká, lehká žlutá šťáva, která obsahuje přibližně 15 % cukru. Táto řídká šťáva se potom zahušťuje odpařováním vody v řade nádob, čím se získa hustá šťáva s obsahem cukru 65 - 70 %.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).