Taky si myslíte, že mouka, do níž se semele obilí tak, jak je, by měla být levnější než mouka, kde se musejí oddělovat otruby a je při ní mnohem větší odpad? Buď ta necelozrnná je šizený šmejd, nebo na té celozrnné mlynáři nechutně rejžují. (Nebo že by farmaceutická lobby dotovala nezdravé potraviny?) Ostatně podobné je to s nerafinovaným cukrem.
presne to ma napadlo :)
Nerafinovany cukor a nerafinovana muka su vzdy 2x drahsie, pritom vyroba je lacnejsia.
A ked som videl ako sa bieli cukor aby bol biely, tak uz si to ani nekupujem, do kavy si aj tak davam len obcas (naznacim: bieli sa to nejak cez vapno!)
Technologický proces výroby cukru
V cukrovaru se cukrová řepa myje, strouhá na pásky nazývané rezky. Horká voda se používá na vynětí cukru z rezků v difúzní věži. To má za následek takzvanou neředěnou šťávu, která obsahuje rozličná organická a neorganická složky cukroví řepy, stejně jako cukr.
Tyto složky zasahují do pozdější krystalizace cukru a proto musí být přesunutá do dalšího výrobního procesu, čištění šťávy. Vytěžená cossettes se protlačují a suší a později se používají jako krmivo po zvířatá.
Čištění šťávy
Šťáva se čistí použitím oxidu vápenatého a oxidu uhličitého. Ten odstraní přibližně 30-35 % necukerná látky ze šťávy. Proces vytváří "carbonated lime" s významnými složkami, který se na řepných farmách používá jako regulátor kyselosti na udržení zdraví půdy.
Výsledkem čistícího procesu je čirá, řídká, lehká žlutá šťáva, která obsahuje přibližně 15 % cukru. Táto řídká šťáva se potom zahušťuje odpařováním vody v řade nádob, čím se získa hustá šťáva s obsahem cukru 65 - 70 %.
Ano, vysvětlení tohoto jevu by mě VELICE zajímalo.
Celozrná mouka má o dost horší trvanlivost kvůli obsahu škrobů v klíčku. Taky blbě kyne, takže je málo oblíbená mezi pekaři a vyrobí se jí míň. A čeho se vyrábí míň, to je dražší.
Takže pokud bude automobilka vyrábět 80 % aut s klimatizací, tak těch 20 % bez klimatizace bude dražších?
Děkuji, odpovídáte jak inteligent. Takže se zeptám ještě jednou jak debil: diskutujete zde proto, abychom se dobrali nějakého výsledku, nebo jen abyste urážením ostatních léčil své komplexy?
Abych léčil tvoje komplexy. Něco si o tom přečti
Tak přeji trochu více slunce v duši a trochu více radosti, kterou rozdáte ostatním.
Jeden člověk má pravdu z těchto měhto mouk se peče hůř než z jiných. Největší problém je v chuti. Lidé neznají chuť celozrného pečiva. Nekupují protože ho bude kupovat určitý kruh lidí. Je to pečivo které pekaře určitě uživí
Celozrnna pecivo je drazsi, protoze je velmi narocne na praci pri zpracovaní a peceni. Soucasne stroje pro potravinarsky prumysl se vyrabi hlavne pro mleti bile mouky a pro peceni z bile mouky. Celozrnna mouka pomaleji kyne, testo se musi vicekrat prepracovat a i jinak peci, proste nejdo to "pustit do stroje". Protoze je mensi odbyt, tak vetsina praci se dela na mensich a drazsich zarizenich nebo primo rucne. No a lidska prace je dnes nejdrazsi.
Take to, co zbude pri mleti bile mouky neni zadny odpad, ale obilne klicky, ktere se mohou dal zpracovat na docela drahe veci (treba olej z obilnych klicku, prirodni vitamin E ap.) A dalsi zbytky se pouziji jako krmivo.
Mouky jsou již míchané vším možným a o klíčky,otruby ap. jsou ochuzené.Když si umelu mouku vidím jasně, že 30% je celozrná kvalitní směs.Tu bohužel mlýny odebírají zpracovávají na jiné suroviny.Místo toho přidávají vápno, sušenou zvířecí směs, která se musí někde spotřebovat, různé náhražky aby mouka nehrudkovatěla a další sajrajty.Celková mouka je z 1 kg 60-70%.Ostatní jsou náhražky aby se pekařům dobře peklo.Místo zdravého pečiva jíme chemii.ATD.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK