Hlavní navigace

Názor k článku Budeme nebožtíkům trhat zuby, aby nám tu nekazili vzduch? Tak určitě od Miloslav Ponkrác - „Za druhé si musíš uvědomit, že není limit...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2015 0:16

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    „Za druhé si musíš uvědomit, že není limit jako limit.“

    To byste si měl uvědomit vy. A nebo se neztrapňovat. On je třeba rozdíl mezi povoleným denním/týdenním/ja­kýmkoli limitem a smrtelnou dávkou. To, že vidíte číslo, zatmí se vám před očima a už ho interpretujete jak se vám zlíbí – dělá vaše texty naprosto bezcennými.


    „U jódu byla údajně nejnižší smrtelná dávka 28 mg/kg (tedy necelé 2 g/70 kg člověka) a ta se bere za bernou minci, přestože lidé již při různých léčebných režimech opakovaně konzumovali 5 g/den jodidu draselného (75% jódu, tedy 3,75 g jódu/den) a jsou známy i nárazové "otravy" kdy bylo použito přes 10 g jódu. U potkanů je přitom LD50 14 g/kg, u myší 22 g/kg, u králíků 10 g/kg... “

    Znovu bych vás rád vyzval, abyste nepsal o věcech, kterým absolutně nerozumíte.

    Smrtelná dávka LD50 znamená, že po této dávce nepřežije 50 % jedinců. Proto tak ta 50 je. Tedy, že polovina jedinců přežije tuto dávku. Takže pokdu jste našel lidi, kteří přežili smrtelnou dávku, je to zcela v souladu s definicí smrtelné dávky.

    Prosím vás, pane hlupáku, nepiště to, o čem nemáte ani tušení. Nazdar.

    Stejný problém je v našem dnešním světě prakticky se všemi látkami. Vědci prostě zanedbávají svou práci a jsou ve vleku domněnek a předsudků. Rtuť je pochopitelně látka z opačné strany barikády, tedy látka považovaná převážně za škodlivou (i když to je dnes jód právě kvůli špatným vědcům a zejména pak lékařům také).

    Za třetí můžeš najít rozdílné limity a údaje. Například 0,05 mg/l krve by měl být limit kdy je metylrtuť (testyje se rtuť) označena za nadlimitní. V USA má údajně 5-10% žen ve věku kdy nejčastěji rodí potomky nadlimitní hodnoty. Jiný limit jsem uvedl pro příjem v potravě.

    Kromě toho se domnívám, že ve článku ze kterého jsem údaje původně přebíral, mělo být uvedeno 1mg metylrtuti na kg hmotnosti (a ještě by to šlo - díky značce cca, kterou dnes neumí nikdo mladší správně použít a běžně ji používají pro přesně opačný význam; a v textu chybělo to že jde o dávku na kilogram tedy to nedávalo smysl - chápat tak, že ten 1mg je dnes nejnižší známý limit který může způsobit smrt).
    Nicméně díky normě pro krev se mi to zdá mnoho, neuvažoval jsem totiž (s také zmíněnou) 7% absorbcí ze střeva.
    Mně samotnému se nepodařilo najít jaká je smrtelná dávka metylrtuti, takže bych celkem uvítal zdroj a kdo a co testoval. Ještě více by mne ale zajímala detailní křivka rychlosti uvolňování rtuti z amalgámu plomby. Nějaké údaje mám, a představu o křivce také, ale rád bych to viděl od někoho kdo se tím seriózně zabýval.

    Čtěte více na: http://www.vitalia.cz/clanky/budeme-neboztikum-trhat-zuby-aby-nam-tu-nekazili-vzduch-tak-urcite/nazory/39555/odpovedet/#ixzz3Ow0SJLsG

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).