Hlavní navigace

Názory k článku Během na lačno nezhubnete

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 7. 2017 10:22

    bez přezdívky

    To je zase dojmologie.

    1.) "K správnému hubnutí a pro fungování pomalého tukového metabolizmu je určité množství cukrů zcela nezbytné."

    Je nutné rozlišovat - "cukry v těle", tedy glukóza, je jistě nezbytná. "cukry v potravě" nezbytné nejsou. Tělo si umí dostatek glukózy vyrobit samo s nulovým příjmem stravních sacharidů. Sacharidy nejsou esenciální živinou.

    2.) Nerozlišení glukózy v těle a stravních sacharidů v bodě 1.) si autor ospravedlňuje větou "sacharidů, které tělo vypotřebuje během nočního spánku."

    To je bullshit. Glukóza je v těle jako glykogen uložena v A.) játrech a B.) svalech. Glukóza z jater se uvolňuje do krve a je k dispozici pro celé tělo. Glukóza ve svalech se již nikam neuvolňuje a používají ji ony svaly, právě např. k pálení tuků. Stav glykogenu v játrech přes noc možná klesá, ale rozhodně ne nebezpečně. Stav glykogenu ve svalech se v podstatě nemění, pokud tedy ve spánku neběháte rychlé běhy. Je tam i ráno a může tedy i zásobovat ono pálení tuků. Volek (2015) ukázal, že nízkosacharidoví elitní ultramaratonci mají v průměru stejné zásoby glykogenu jako vysokosacharidoví. Pro samotný výkon se užívá především glukóza ve svalech, krevní glukóza se na krytí energetických potřeb při sportu podílí malým podílem (jednoduše proto, že to má ke svalu dál).

    3.) "Přitom je dokázáno, že již 1–2 % úbytku tekutin zhoršuje fyzickou výkonnost,"

    Panu profesorovi bych doporučil trochu odborného studia v této oblasti. Profesor Tim Noakes napsal celou knihu k tématu tekutin a iontů při sportu (Waterloged, 2012). Elitní vytrvalci dobíhají závody s úbytkem 5 - 10 % tělesné hmotnosti bez nějakého zásadního zhoršení fyzického výkonu. Ztráta zhruba litru vody fakt ničí běžeckou výkonnost neohrozí. Díky bohu to trochu koriguje na konci pan Semerád.

    4.) "Vzhledem k obtížnému získávání energie z tukové tkáně a její náročnosti na spotřebu kyslíku, je při delší sportovní aktivitě nezbytné doplňovat sacharidy a ionty jako sodík, draslík a hořčík i průběžně,"

    Říká marketingový zástupce firmy Gatorade, vyrábějící nápoje obsahující cukry a ionty. Teď koukám, že "zdrojem" článku je tisková zpráva firmy Gatorade. Aha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).