Hlavní navigace

Barbora Kroužková: Dělala jsem karate, teď cvičím jógu

22. 7. 2010

Sdílet

Moderátoři zpravodajských televizí mají poměrně hektický život. Jak se podepisuje na životním stylu Barbory Kroužkové z ČT24, se můžete dočíst v dalším ze seriálu rozhovorů Dietní policie.

Barboru Kroužkovou (36) můžete znát ze zpravodajské televize ČT 24, kde moderuje ob týden odpolední blok zpráv. Předtím působila v Českém rozhlase 1 – Radiožurnálu a ještě před vznikem digitálních programů České televize byla jednou z moderátorek prestižního pořadu „21“ na ČT 2 a Dobrého rána. Od roku 1992, kdy se začala věnovat moderátorské práci, prošla více médii. Na rádiu Frekvence 1 například moderovala Press klub, který dělaly i takové moderátorské osobnosti jako Václav Moravec nebo Barbora Tachecí.

Pamětníci si ale možná vzpomenou i na soutěž Hry bez hranic, kterou před patnácti lety moderovala společně s Petrem Vichnarem na České televizi (poté ji vystřídala Marcela Augustová). V Českém rozhlase se zpočátku věnovala především zahraničnímu zpravodajství, a díky němu procestovala svět. Soukromě strávila rok ve Francii, Austrálii a nějaký čas také v Mexiku. Lákají ji země Latinské Ameriky. Věnuje se józe a čínské medicíně. Barbora Kroužková je vdaná a má malou dceru.


Autor: Archív ČT24

Myslíte si, že žijete zdravě?

Myslím si, že relativně ano. Snažím se i díky tomu, že mám dítě, stravovat zdravě a snažím se i vzhledem ke svému sedavému zaměstnání docela sportovat. Poměrně dlouho cvičím jógu a na té se ukázalo, že tělo je potřeba dostávat do kondice často. Snažím se tedy sportovat, ale na můj vkus málo. Prokládám jógu posilovnou, vybíjím si v ní negativní emoce a vztek.

Je těch negativních emocí a vzteku moc?

Ne, to zase ne. Člověk se ale potřebuje někdy vybít. Jóga je úžasná, protože když se v ní člověk dostane někam dál, naučí se meditovat. Ale někdy, i vzhledem k tomu stresovému zaměstnání, je ve sportu potřeba i troška dynamiky.

Kolik hodin denně průměrně spíte?

To je horší. Potřebovala bych tak osm, osm a půl hodiny, ale vychází to tak na šest až sedm hodin. Jsem spíš noční pták, ale zároveň i ranní ptáče – od té doby, co mám dítě. Spát chodívám okolo půlnoci a vstávám v šest nebo o půl sedmé.

Pijete kávu? A jak často?

Ano, rozpustnou kávu, ale docela málo. Tak dvě tři denně.

Jak jste na tom s alkoholem?

Mám ráda víno, občas pivo. Dávám přednost červenému vínu, to občas piji i doma, sama. Někdy s mužem. V restauraci nebo baru si dám taky spíš víno nebo vinný střik. Když to zprůměruji, bývají to tak dvě deci denně. Pivo si dávám výjimečně.

A tvrdý alkohol?

Spíš vůbec ne.

Vidím, že kouříte. Jak dlouho a zkoušela jste s tím někdy přestat?

Mám veliké štěstí, že slovy paní doktorky Králíkové jsem ten jedinec, který nemá vypěstovanou závislost na kouření. V práci si zapálím dvě nebo tři cigarety denně a týden pak třeba vůbec nekouřím a nechybí mi to. Poprvé jsem zkoušela kouřit na základce, pak jsem poměrně dost dlouho sportovala, a po nástupu na gymnázium jsem někdy v šestnácti začala kouřit pravidelněji.

Jak často a co jíte? Dokážete dodržovat pravidelnost ve stravování, nebo to při vašem zaměstnání není možné?

Spíš to řeším, jak je čas. Pracuji na týdny, jeden týden moderuji odpolední vysílání na ČT 24, a to bývá se stravováním docela bída. Obvykle stíhám snídani, a vzhledem k tomu, že potom se připravuje vysílání a musím do maskérny, a okolo jedenácté nebo půl dvanácté musím být připravena na vysílání, do čtyř hodin se už k jídlu nedostanu. Je to špatné a vím to, ale jinak to zkrátka nejde řešit. Když nepracuji, jím poměrně pravidelně, protože jsem hlavně s dcerou, a ta vyžaduje pravidelný režim. Budou jí čtyři roky, takže si připravujeme jídlo spolu. Jíme to samé, celá rodina, a tam je pravidelnost docela železná.

Snažíte se jíst zdravě, nebo je vám celkem jedno, co si připravíte?

Určitě se snažím jíst dost zdravě. I kvůli dítěti. Je to logické, kdo má dítě, snaží se dívat na potraviny jinak. Ale já jsem jedla zdravě i předtím, hodně mě k tomu dovedla právě jóga. Do práce se snažím nosit si jídlo z domova, těstoviny nebo kus-kus. Hodně mě k tomu přivedla jóga, protože systém cvičení ani meditací vás nepustí dál, pokud opravdu nepochopíte, že kouření, alkohol, kafe a nezdravé jídlo vás omezují mentálně i tělesně. S tím tedy bojuji. Ale na druhou stranu jsme teď v létě už opékali buřty, takže to nepřeháním.

Když nakupujete potraviny, řešíte, co je napsané na jejich obalech, zda obsahují éčka a další chemikálie?

Koukám se na to, určitě si to čtu, ale zase to pro mě není takové dogma. Všechna éčka nejsou zdraví škodlivá. A hlavně, dítě chce především sladkosti a při nákupech řešíme, čím je vyrovnávat. Většinou dceři dopřávám to, co si řekne.

Pokračování rozhovoru čtěte dále…

Lékař říká: ČEKÁ JI DLOUHÝ SPOKOJENÝ ŽIVOT

MUDr. Jan Hnízdil se zabývá komplexní rehabilitací a psychosomatikou. Jak říká, nedokáže se smířit s tím, že by se situoval do role „policisty“ životního stylu a někoho známkoval, byť symbolicky. Proto jsme právě jeho požádali o komentář, bez „známkování“ a „doktorských rad“.

Hnízdil

Hnízdil

Paní Barbora Kroužková je, navzdory velkému pracovnímu nasazení, ztělesněním zdraví a harmonie. Před lety jsem měl možnost se o tom na vlastní oči přesvědčit jako účastník diskusního panelu o zdravotnictví, který moderovala. Její recept na zdravý životní styl není složitý. Rozumně se stravuje, stará se o fyzickou kondici, stres uvolňuje jógou nebo v posilovně. S alkoholem ani s cigaretami to nepřehání. Střízlivě se staví k očkování i k preventivním prohlídkám. Doktory prakticky nepotřebuje. Od problémů se střevy jí pomohla čínská medicína. Ani se nepochlubila, že dostala v roce 2006 Cenu Fóra dárců pro novináře (Uděluje se „za přínos k rozvoji filantropie v ČR a podporu neziskového sektoru“; pozn. red.). Stará se tedy nejen o svoje zdraví a krásu těla, ale také o krásu duše. Předpovědi léčitelů o narození druhého dítěte a dlouhém spokojeném životě by se proto mohly naplnit.

MUDr. Jan Hnízdil, Centrum komplexní péče Dobřichovice


…pokračování rozhovoru:

Když vás něco bolí, jdete hned k doktorovi?
 

Docela bych řekla, že jsem zdravá a že, když už mě něco bolí, neběžím hned k doktorovi. Měla jsem ale zdravotní problémy se střevy okolo porodu. Nedávno se mi to vrátilo. Jde o ileus. Je to střevní neprůchodnost a byla jsem kvůli ní hospitalizovaná. K doktorům jinak moc nechodím, jen když se opravdu něco děje. Jednou to skončilo hospitalizací.  

Když jde o něco méně závažného, sáhnete hned po nějakém prášku, nebo to řešíte spíš alternativně (čaj, byliny)?

Kvůli střevním problémům jsem navštěvovala a ještě občas navštěvuji paní doktorku Bendovou, která dělá čínskou medicínu. Problémy se tedy snažím řešit čaji, a když už je hůř, a mám nějaké akutní bolesti, sáhnu po ibuprofenu.


Autor: Archív ČT24

Chodíte na preventivní lékařské prohlídky?

To se má nějak jednou za rok, ne? Na takovou tu celkovou ne, ale chodím k zubaři a ke gynekologovi.

Necháváte se dobrovolně očkovat? Třeba proti chřipce?

Ne, nechávala jsem se svým mužem očkovat proti chřipce asi před dvěma lety, kdy naše dcera měla hodně výrazné infekční nemoci a opakovalo se to. Tak jsme si tak nějak intuitivně řekli, že pokud je tu možnost nějak omezit přenášení infekce mezi námi, že to uděláme. Ale jinak ne. Před těmi dvěma lety jsem se nechala vůbec poprvé očkovat proti chřipce, žádné jiné očkování navíc nemám.

Ani vás nenapadalo očkovat se v době, kdy tu řádila prasečí chřipka?

Ne.

Jakým způsobem relaxujete? Dokážete úplně vypnout od práce?

Určitě dokážu. Nejlépe asi s dítětem, anebo úplně sama. Když jsem doma sama, využívám toho a čtu si. To je pro mě docela vzácná chvilka, kdy můžu sedět nad knížkou. I kvůli mé práci, když mám čas na čtení, jsou to většinou věci, které studuji do práce. A jinak relaxuji s dítětem. Nejradši si s dcerou hraju na doktorku. Jsem pacient a u toho si odpočívám.

Dívají se televizní moderátoři v době volna na televizi?

Ale ano. Spíš to ale beru tak, že to je permanentní příprava, nutnost. Nemůžu si dovolit v tom týdnu, kdy nemoderuji, nesledovat, co se děje. Potom by toho bylo moc. Takže i o dovolené čtu noviny, poslouchám rozhlas a sleduji televizi. Ne tak podrobně, jako když vysílám, ale sleduji je. A asi bych je sledovala, i kdybych přestala pracovat v médiích.

Říkala jste, že sportujete. Jakému druhu sportu se věnujete nejvíc?
 

V dětství jsem se docela hodně věnovala jachtingu. Pro rodinu to ale bylo náročné, protože jsem musela jezdit daleko za Prahu. Někdy v šesté třídě na základce jsem z legrace začala chodit na karate, a to jsem dělala až do sedmnácti let závodně. Bylo to takové období, kdy jsem byla před rozhodnutím, zda se budu věnovat vrcholovému sportu nebo ne. Na gymnáziu jsem potom ten vrcholový sport nezvolila. Teď se věnuji józe, posilovně a těším se, až se dcera naučí pořádně jezdit na kole, že budeme spolu vyrážet na výlety.

Jak dlouho myslíte, že tu ještě budete? 

Na světě? Někdy si nechávám vyložit karty, někdy konzultuji svůj život s léčiteli, tak bych řekla, že vzhledem k tomu, že mi bylo předpovězeno, že budu mít ještě jedno dítě, že s dětmi zažiji poměrně dost šťastných i poměrně komplikovaných chvil, že pokud povedu život tak, jako dosud, budu tady ještě docela dlouho.

Dietní policie:

Kukura

Juraj Kukura: Žít zdravě je hrozně nudné

„Nejpříjemnější na světě je hřích, zatímco to zdravé hřích není,“ říká v rozhovoru matador českého, slovenského i světového filmu. „Znáte ten vtip, jak přijde člověk do pekla, a tam všichni jedí, pijí, šampaňské a kaviár, jsou tam plné bary, a najednou se tam objeví manželé…“

Nosek

Jaromír Nosek: Spím čtyři hodiny denně, víc nepotřebuju

Typický filmový záporňák hodně pracuje: „Jsem tak trochu workoholik, i když mám volno, na víc než pět hodin spánku denně se stejně nedostanu…“


Alice Nellis: Nemám čas vysedávat po doktorech

Její nejnovější film Mamas & Papas o moderním rodičovství právě běží v kinech a jeho autorka říká: „Jakmile přijdu domů, čekají mně tam moje dvě malé děti, takže nevím, co je náročnější. Relaxuji asi prací.“ 


Kateřina Kalistová: Chybí mi bio supermarkety

Předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je vyznavačkou biopotravin: „Určité zlepšení v nabídce tu je.“




Jolana Voldánová: Překvapuje mě účinnost homeopatik

Známá televizní moderátorka kouří, věří homeopatikům a bolesti se snaží zbavit co nejdříve: „Rozhodně nejsem z těch, kteří by čekali, zda je to přejde samo.“


Kateřina Fričová: Nás kuřáky by měli začít chránit

K programové ředitelce ČT cigarety neodmyslitelně patří: „Kouření je hnusné, to vím… Ale musím říct, že to byl smutný život, bez cigaret.“



J. X. Doležal: Marihuana mi pomáhá i od deprese

Známý kuřák a propagátor marihuany říká: „V podstatě žiju zdravě. Nepiju alkohol a poměrně hodně spím. A kouřím hodně marihuany, ta je léčivá.“



Kateřina Cajthamlová: Kvalita potravin je u nás příšerná

Někdejší moderátorka pořadu Jste to, co jíte se zlobí: „Prodávají zajíci v pytli. Potraviny nejsou značené, nejsou kvalitně balené. Kvalita našich potravin bohužel velmi klesla.“ 


Tomáš Cikrt: Jít k doktorovi na „blind“ je sázka do loterie

Jakou důvěru v české lékaře má bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví? „Máme skvělé lékaře, ale ti nejsou všude.“



Martin Veselovský: Nesnídám, nesvačím. Nestíhám

“Můj mozek mi zatím neřekl, že bych se o sebe měl začít víc starat,“ říká moderátor. „Asi se k tomu budu muset dotlačit.“




Otakar Černý: Pil jsem třeba deset piv za den 

Šéfredaktor sportovní redakce ČT hraje pétanque a doktorům moc nedá: „Zubaře a gynekologa nepotřebuji.“




Tomáš Baldýnský: Byl jsem závislý na energy drincích 

„Jsem taková neorganizovaná povaha,“ připouští novinář a dramaturg, s jehož jménem je spojený například komiks Zelený Raoul a sitcom Comeback.


Jan Šibík: Relax od focení? To snad ani nejde 

Je militantní nekuřák, relax jsou pro něj holky a má doma na 140 lahví vína. „Nejsem ale žádný sběratel. Jsem konzument,“ říká reportážní fotograf Jan Šibík. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zakladatel serveru Vitalia.cz a jeho šéfredaktor v letech 2008 až 2009

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).