Hlavní navigace

Aplikace eRouška skončila, lidé ji už nepoužívali. Jak smazat data?

2. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Ministerstvo zdravotnictví ČR
eRouška byla ke dni 1. listopadu pozastavena a v případě potřeby může být opět aktivována, informuje Ministerstvo zdravotnictví ČR v tiskové zprávě. Podle ministerstva aplikaci využilo 1,7 milionu uživatelů, zájem však významně klesal.

Ministerstvo zdravotnictví ČR rozhodlo o pozastavení provozu aplikace eRouška od začátku listopadu 2021. Uvádí, že z dlouhodobého pohledu eRouška nepřímo pomohla zvládat epidemie tím, že varovala více než 400 tisíc uživatelů na potenciální riziková setkání a doporučila jim pravidla bezpečného chování. Tím významně přispěla k omezení šíření nákazy a zvládáni epidemie. „Rád bych poděkoval všem, kteří měli aplikaci eRouška ve svém mobilním zařízení, a pomohli tak ochránit nejen sebe, ale i své okolí, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Aplikace rovněž po napojení na evropskou federační bránu komunikovala s obdobnými aplikacemi jiných států EU a hlídala rizikové kontakty s cizinci. Společně s informační linkou 1221 fungovala také jako technická podpora. Formou e-mailové komunikace a na sociálních sítích od září roku 2020 do září roku 2021 podpora této aplikace zpracovala pro veřejnost přes 14 700 e-mailů.

Informace o nákaze už vkládalo málo uživatelů

Důvodem ukončení provozu aplikace eRouška je pokles zájmu veřejnosti. Aktivní eRouška měla k okamžiku vypnutí zhruba půl milionu aktivních uživatelů. Informaci o nákaze do ní bohužel vkládali už jen jednotky nebo malé desítky uživatelů denně.

Využívání se významně nezměnilo ani s růstem počtu nakažených v podzimních měsících. Hlavní příčinou je podle ministerstva vyšší očkovanost podstatné části uživatelů.

Aplikace bude neaktivní, data můžete smazat

Od začátku listopadu 2021 eRouška přechází do neaktivní verze. Můžete ji deaktivovat či odinstalovat. Pokud ji uživatelé ponechají nainstalovanou v telefonu, nebude běžet na pozadí a ubírat baterii a bude zabírat minimum místa v úložišti mobilního zařízení.

V aplikaci eRouška se uchovávala data zaznamenaná za posledních 14 dní, starší záznamy se automaticky odmazávaly. Nasbíraná data o setkáních v Apple/Google Exposure Notification API ve vašem telefonu se smažou automaticky do dvou týdnů od vypnutí aplikace / deaktivace funkce Oznámení o kontaktu.

Data je také možné kdykoliv ze svého zařízení smazat ručně, a to v „Nastavení Oznámení o kontaktech s nákazou / Kontakty s nákazou / Exposure Notification“ – konkrétní postup záleží na typu a verzi operačního systému, více na webu aplikace eRouška.

Ministerstvo návrat eRoušky nevylučuje

Ministerstvo nevylučuje návrat k aplikaci v případě potřeby: „Pokud by budoucí epidemiologická situace vyžadovala opětovné zprovoznění aplikace, může být eRouška opět zprovozněna. Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) může vydat aktualizaci, která uživatelům umožní opět eRoušku aktivovat,“ uvádí MZ ČR. Deaktivovaná eRouška bude mít zapnutou podporu tzv. push zpráv, kterými případně provozovatel v budoucnosti může informovat o dalším osudu aplikace.

Podle Adama Vojtěcha máme v současnosti další nástroje ke zvládání covidu: „Trasování v této době není jediným nástrojem ke zvládání epidemie, kromě plošných opatření a očkování máme i další technické nástroje, vhodné pro aktuální situaci, jako jsou O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc) certifikáty a aplikace Tečka a čTečka,“ tvrdí ministr.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).