Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Alopecie: Proč mají muži kouty a ženy ne? od Standa - Kdyby Finasterid způsoboval jen impotenci a ztrátu libida… On...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 2. 2014 1:01

    Standa (neregistrovaný)

    Kdyby Finasterid způsoboval jen impotenci a ztrátu libida…

    On je spojován i s rakovinou varlat, prostaty a dokonce i rakovinou prsu (u mužů).

    Je tedy namístě se zamyslet, co je pro dotyčného větší pohroma: jestli být plešatý s gulama nebo eunuch s kšticí.

  • 17. 6. 2014 11:46

    Pavel (neregistrovaný)

    Naopak, uživatelé finasteridu mají prokazatelně snížené riziko rakoviny prostaty.

  • 17. 6. 2014 18:45

    Standa (neregistrovaný)

    Je třeba dodat, že toto prokazatelně snížené riziko se týká všech forem rakoviny prostaty dohromady. Tedy o pozitivní nález při biopsii, který má ve věku 65 let každý pátý muž.

    Naopak u těch nejzávažnějších život ohrožujících forem rakoviny prostaty, Finasteride (a Ductasteride) způsobuje (opět prokazatelný) nárůst rizika.

    Ve výsledku tedy Finasteride způsobuje zlepšení výsledků testů rakoviny prostaty (o 5% až 30% podle věku a použité diagnostiky – Finasteride navíc často způsobuje zmenšení prostaty, a snížení koncentrace specifických prostatických antigenů), nicméně u těch, kterým byl diagnostikována agresivní rakovina prostaty, pravděpodobnost přežití následujících 10 let klesá (zhruba o 4%).

    Problémem většiny studií je ovšem fakt, že tyto léky jsou předepisovány hlavně mladým, ale klinické testy byly prováděny na starší populaci nebo na náhodně vybraném vzorku.

    Hormonálně podmíněná alopecie, na kterou jsou tyto léky předepisovány, je často podmíněna vysokou hladinou testosteronu, což je již samo o sobě rizikový faktor.

    Bylo by tedy dobré testy zopakovat na prostovlasých mladých mužích.

    Předpokládám, že v budoucnu budou vynalezeny genetické a hormonální testy, které dokážou toto riziko to značné míry předpovědět ještě před předepsáním léku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).