Hlavní navigace

80 miliónů pro prvňáky

24. 3. 2010

Sdílet

Písanky, desky, sešity… to něco stojí. Rodiče i stát. Vloni „dostal“ žák první třídy dotaci od ministerstva školství na vybavení zhruba ve výši 800 korun.  Také letos ministerstvo vyhlašuje rozvojový program Školní vybavení pro žáky 1. ročníků základního vzdělávání. O finance se mohou ucházet základní školy všech zřizovatelů, tedy například i církevní a soukromé.

Písanky, desky, sešity… to něco stojí. Rodiče i stát. Vloni „dostal“ žák první třídy dotaci od ministerstva školství na vybavení zhruba ve výši 800 korun. 

Také letos ministerstvo vyhlašuje rozvojový program Školní vybavení pro žáky 1. ročníků základního vzdělávání. O finance se mohou ucházet základní školy všech zřizovatelů, tedy například i církevní a soukromé.

Čtěte téma: Zkazí škola vaše dítě?

Když dnes osmiletý Petr začal chodit do školy, byli jeho rodiče nešťastní. Byl zamlklý, domů začal nosit nadávky, které od něj rodiče nikdy neslyšeli, byl agresivní k menším dětem…

„Je dobře, že se navzdory nutným úsporným opatřením podařilo v rozpočtu resortu udržet prostředky na pomůcky těm nejpotřebnějším – prvňáčkům,"  míní ministryně školství Miroslava Kopicová.

Na nákup školního vybavení je vyčleněno celkem 80 miliónů korun, které jsou určeny pro žákyně a žáky 1. ročníků základních škol, kteří zahájí vzdělávání ve školním roce 2010/2011. Jedná se o písanky, desky na sešity, písmena a desky na písmena, psací a rýsovací potřeby, výtvarné potřeby, pracovní sešity k učebnicím apod. 

V loňském roce činila dotace na jednoho žáka v rámci tohoto rozvojového programu zhruba 800 korun. Průměrnou výši dotace pro letošní rok ministerstvo upřesní poté, co mu krajské úřady sdělí údaje o počtu žáků, a v závislosti na počtu škol, které se do rozvojového programu přihlásí.

Domácí vzdělávání: Chcete svoje dítě učit doma?

Co obnáší tzv. individuální vzdělávání, s čím by měli budoucí „rodiče-učitelé“ počítat a na co si mají dát pozor? 

Zdroj: MŠMT

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).