Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Lékař nemá dělat jen „píchací servis“ na přání pacientů od Lucie - Zajímavé téma, jen podle mě škoda, že je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 8. 2013 23:25

    Lucie (neregistrovaný)

    Zajímavé téma, jen podle mě škoda, že je to tak krátké.
    Sama se pořád ptám, proč pediatři někdy doslova propadnou panice, když rodič nechce očkovat, nebo "jenom" chce odložit či protáhnout intervaly.
    Čeho se sakra bojí???
    To není jen náročná administrativa.
    Tušíte?
    Já se dopátrala zákona o veřejném zdraví, který přikazuje lékařům očkovat, a stanovuje sankce, kterými pak hrozí Hygiena.
    Může to být ono..?

    Co se týče toho hrazení pouze kompletního naočkování, tak to bylo uvedeno přímo na tištěné reklamě na Prevenar 13. Jako informace i pro rodiče.
    My dali bohužel dvě dávky, dál jsme už neočkovali. Zatím po nás nikdo nic zaplatit nechtěl. Samotnou by mě to zajímalo, jak v tomto lékaři vůči pojišťovnám postupují. Vykážou naočkování všech dávek....? To asi nejde. Netuším.

    Každopádně moc díky za celý seriál.

  • 5. 8. 2013 7:55

    Autor (neregistrovaný)

    Vážená Lucie,

    bohužel nemám znalosti reálií o té skutečnosti, jak státní orgány v praxi vymáhají na pediatrech "prohřešky" v očkování.

    Protože vím že je poměrně snadné medicínsky si dobře odůvodnit takový postup (odlišnosti), půjde dle mého názoru opět o systém "strachu", kdy lékaři se mnohem více obávají, než hygieny konají. Slyšel jsem dvě přednášky an toto téma určené lékařům a je to opravdu účelová cílevědomá "lekárna" a manipulace. (Je to ale už déle.)

    Jedním z faktorů, který jsem neuvedl je obava ze státní kontroly. Ta je zcela na místě. V systému tak zlomenén iracionální administrací a přemírou povinností, nemá prakticky nikdo všechno zcela v pořádku. Ačkoliv jsem přesvědčen, že na "zlobícího" pediatra, padne-li kosa na kámen, žádná hygiena nemá efektivní páku, (může uložit sankci, která neprojde u soudu), rozhodně mohou státní úředníci zajistit až šikanózní "běžné kontroly". Takže Vám přijde finančák na účetnictví, kontrola pojišťovny se vám podívá hloubkově na obsah a vedení zdravotní dokumentace, hygiena se podívá na vaši ambulanci a do čekárny, a lze nalézt ještě další 2-3 dle práva "běžné" preventivní kontroly, které mohou proběhnou v jednom jediném roce.

    Takový "pouze zkontrolovaný" pediatr - je poté úřední mrtvolou ještě dříve, než to všechno začne. Takže i tyto nástroje vysoce zákeřné vrchnostenské šikany dnes musí člověk nad sebou cítit a "tušit" a zcela logicky se jich bojí, protože ani přesně neví, co všechno vlastně zmohou a co se mu může stát.

    Nicméně neodmnívám se, že by něco takového v širším měřítku fungovalo u nás. U nás se však umně umí šířit "strach" z rěchto různých možností a pák na "zlobivé lékaře".

    Jinak Vám děkuji za ten Prevenar a jeho úhradu, zde do diskuse.

  • 5. 8. 2013 9:26

    Nepřítel (neregistrovaný)

    A co to přesně znamená být úřední mrtvolou?

    Myslím, že pro doktora je důležité zejména to zda chodí pacienti a zda pojišťovna proplácí jejich léčbu. Když už máme tak zkurvený (prosím nemazat, adekvátnější výraz neexistuje) systém, že platbu nemůže dělat přímo pacient, ale je třeba mu prostředky napřed ukrást a pak osvíceně rozhodnout co že mu systém (šlo by ukazovat prstem, ale to se dnes nenosí) dopřeje.

    Pokud jde o mne jako o pacienta, nezajímá mne ani zda je členem lékařské komory. Stačí mi když mi dopomůže uzdravit se.
    Někteří "neštudovanci" tak dnes fungují, a poku vím tak i lékař vyloučený z lékařské komory může praktikovat a mnozí tak úspěšně činí.

    P.S.
    Ideální by byla vzpoura pacientů a zničení systému. Jeden celý týden by všichni přinutily doktory k tomu že jim budou platit osobně na ruku, následně by všichni začali po pojišťovnách vymáhat zpětné proplacení těchto peněz.
    úspěšné by také mohlo být nechat se ošetřit v zahraničí. Jenže to také stojí něco navíc, navíc by se tím podpořil stejně pitomě zavedený zdravotnický systém v zahraničí.

  • 6. 8. 2013 10:55

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Drahý příteli
    Nenadávejte na systém toku financí ve zdravotnictví.
    Není sice dokonalý , ale vaše představa je je mírně řečeno naivní.
    Poznal by jste to sám až si půjdete zaplatit třeba operaci srdce. Obávám se že si budete muset přivézt peníze v dost velkém trakaři a ještě by to mohlo být málo.
    Já osobně platím celý život a zdaleka jsem nevyčerpal to co jsem do systému dal. Ale kupříkladu moji , nebo i vaši rodiče ty peníze mohou potřebovat. Tak rozum do hrsti.
    VB

  • 13. 8. 2013 23:57

    Mary (neregistrovaný)

    Oh, skutečně? Proč právě operace srdce? To je přece extrém. Pokud se člověk o své zdraví stará, nemůže vůbec k takové situaci dojít! Ovšem problém je, že lidé jsou udržovaní v nevědomosti, a masírováni tím, že oficiální medicína má prášek nebo skalpel na všecko. Prevence chorob neexistuje, protože by doktoři museli přiznat barvu, že důvodem civilizačních chorob jsou průmyslové potraviny a vše s tím spojené. Kdyby se lidé starali o své zdraví, zhroutil by se tenhle monstrózní a předražený zdravotní systém- a tím i bohaté příjmy. Systém nemá rád uzdravené pacienty, a už vůbec ne levná řešení.

  • 15. 8. 2013 14:35

    Elisabeth (neregistrovaný)

    Existuje ještě také vyhláška 537/2006 Sb., která očkování upravuje. Pominu-li názor jednoho tábora právníků, že skutečnost, že termíny upravuje pouze vyhláška a nikoli zákon, činí tyto termíny a úpravy nevymahatelné a neasnkcionovatelné, nutno zdůraznit, že například paragraf 4 této vyhlášky konkrétně říká (pane doktore promiňte za přesnou citaci):

    "§ 4
    Pravidelné očkování proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, invazivnímu onemocnění
    vyvolanému původcem Haemophilus influenzae b, přenosné dětské obrně a virové
    hepatitidě B
    (1) Základní očkování se provede v době od započatého devátého týdne po narození dítěte
    třemi dávkami hexavalentní očkovací látky proti záškrtu, tetanu, pertusi s acelulární složkou,
    invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae b, virové hepatitidě B a
    inaktivovanou očkovací látkou proti přenosné dětské obrně (dále jen „hexavalentní očkovací
    látka“) v průběhu prvního roku života dítěte, podanými v intervalech nejméně jednoho měsíce
    mezi dávkami, a čtvrtou dávkou podanou nejméně šest měsíců po podání třetí dávky. Čtvrtá
    dávka hexavalentní očkovací látky se podá nejpozději před dovršením osmnáctého měsíce věku
    dítěte. U dětí očkovaných proti tuberkulóze se základní očkování hexavalentní očkovací látkou
    provede od započatého třináctého týdne po narození dítěte, vždy však po zhojení postvakcinační
    reakce po očkování proti tuberkulóze."

    Tj. vůle na odsouvání počátku očkování je docela velká, minimálně v rámci prvního roku života a ani hygiena nemá právo cokoli doktorovi vytýkat, když začne dítě očkovat až třeba v půl roce nebo 10 měsících. Obzvláště, má-li v dokumentaci poznámku či prohlášení rodičů, že z toho a toho důvodu se začne tehdy a tehdy. Bohužel, moje zkušenost je taková, že pediatři přesné znění této vyhlášky neznají a od někud jsou nadžusovaní, že se musí začít ve 3 měsících a lhůta pro očkování hexou je půl roku. Kromě toho, hexu (ale i jiné vakcíny), lze očkovat nejen ve schématu 3+1, ale je legální i schéma 2+1, obzlváště u dětí, kde se začně očkovat až kolem roku života. Takové schéma je stejně účinné a rozhodně šetrnější (a šetří i kapsy daňových poplatníků o jednu dávku vakcíny). Bohužel, jen málo rodičů takovou informaci od svého pediatra dostane (pokud jí vůbec pediatr ví).
    Pak ještě nutno podtknout, že tu máme ještě zákon 258/2000 Sb. a v něm §47, který nám dává právo na volbu vakcíny. Což se asi také málokdo v ordinaci pediatra dozví.

    Co tak sbírám informace od rodičů, kteří chtějí nějaký posun v očkování, často se setkávají s výhrůžkami přímo od pediatrů, zaznamenala jsem dokonce případ, kdy rodičům pediatr vyhrožoval hygienou (sám ale nemá právo to na hygieně hlásit, musí pouze umožnit hygieně provádět kontroly v dokumentaci), před rodiči tam zavolal a tam mu řekli, že pokud je dítěti pouze půl roku, nehodlají nic řešit, protože to je v pořádku a že mají důležitější věci na práci. Vezmu-li ještě v úvahu, že naštěstí existují pediatři, kteří nemají problém povinné očkování "individualizovat", pouze napíšou do karty důvod či si to nechají od rodičů podepsat, aby byli oficiálně krytí, tak bych to s tou šikanou ze strany hygieny neviděla tak černě.

  • 16. 8. 2013 9:42

    Autor (neregistrovaný)

    Tady máte velmi závažnou pravdu v tom, že tohle pediatři ve velkém % vůbec nevědí a nerozumí konsekvencím této právní úpravy. Pokud jste někdy byla na přednáškách např. Dr. Cabrnochové pro pediatry, tak byste věděla více o tom nadžusování, což je mj. nádherný termín.

    Jinak musím plně souhlasit, ale pokud máme popisovat praxi, tak operovat touto vyhláškou je pralelní svět vzdálený od reality, kterou tak přesně vystihujete ve druhé půli reakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).