Sanofi Pasteur přijímá objednávku od vlády Spojených státu na výrobu vakcíny proti nové chřipce A(H1N1)

[Tisková zpráva] První objednávka USA vakcíny v hodnotě 190 milionů dolarů - Swiftwater, Pensylvánie a Lyon, Francie – 25. května 2009 - Sanofi Pasteur, divize pro vakcíny. Skupiny sanofi-aventis (EURONEXT: SAN a NYSE: SNY), dnes oznámila, že obdržela první z očekávané série objednávek od amerického Ministerstva zdravotnictví a služeb veřejnosti (Department of Health and Human Services, HHS) na zahájení výroby vakcíny, která pomůže chránit proti viru nové chřipky A(H1N1).

Doba čtení: 2 minuty

Objednávka od HHS byla vystavena na základě existující smlouvy mezi Sanofi Pasteur a americkouvládou o zásobách proti pandemii, která umožňuje HHS nakoupit vakcíny proti virům, které mají pandemický potenciál. Kromě této první objednávky od HHS společnost jedná s dalšími vládami, aby uspokojila jejich potřeby vakcíny A(H1N1).

Objednávka HHS zahrnuje výrobu vakcíny a další související činnosti. Požadavky týkající se dávek nové vakcíny budou teprve stanoveny a budou založeny na klinických pokusech, které by mohly začít užv srpnu. Konečný přípravek, plnění a distribuce vakcíny také prozatím nebyly stanoveny. Objednávka je vhodnotě 190 milionů amerických dolarů.

„Tato první objednávka vakcíny A(H1N1), kterou jsme dnes obdrželi v rámci naší existující smlouvy, jesoučástí výrazné snahy, kterou Sanofi Pasteur vynakládá, aby podpořila celosvětové úsilí připravit se namožnost pandemie chřipky,“ řekl Wayne Pisano, Prezident a Výkonný ředitel Sanofi Pasteur. „Výrobanové vakcíny není jednoduchý úkol a existuje množství nezbytných a složitých kroků, které musímeučinit, než bude vakcína dostupná pro veřejnost, nicméně zkušenosti jsou na naší straně. V minulostijsme vyvinuli a patentovali první před-pandemickou vakcínu proti H5N1 a nyní se těšíme, že budemeopět moci demonstrovat naše zkušenosti a odborné znalosti týkající se vývoje vakcín tím, že sepřipravíme na tuto novou hrozbu ze strany A(H1N1).”

Sanofi Pasteur očekává přijetí virového inokula z amerického Centra pro regulaci a prevenci onemocnění(CRPO), které bude použito na výrobu vakcíny. Jakmile Sanofi Pasteur inokulum obdrží, zahájí vývoj,který připraví pracovní inokulum na výrobu vakcíny. Sanofi Pasteur je připravena zahájit výrobukomerčního rozsahu v červnu poté, co bude pracovní inokulum certifikováno americkým Úřadem prokontrolu potravin a léků (Food and Drug Administration, FDA). Společnost v současné době odhaduje, žebude mít první koncentrovanou vakcínu za několik měsíců. Společnost bude nicméně moci určit lépečasový horizont, jakmile obdrží virové inokulum a až bude probíhat jeho vývoj.

Sanofi Pasteur provozuje závod na výrobu chřipkových vakcín ve Spojených státech – Swiftwater,Pen­sylvánie – a ve Francii – Val de Reuil. Výroba nové vakcíny A(H1N1) pro HHS bude zahájenav nedávno koncesovaném závodě na výrobu chřipkových vakcín ve Swiftwateru v Pensylvánii. Jakmilebude ve druhém závodě ve Swiftwateru probíhající výroba ukončena, výroba A(H1N1) může probíhat v obou swiftwaterských závodech.