Karlínské farmářské trhy od konce srpna každý týden

[Tisková zpráva] S ideou návratu ke středověkým trhům, které se konaly v okolí kostelů a nabízely nejen možnost kvalitního nákupu, ale i společenského kontaktu či poskytnutí přístřeší při nepřízni počasí chudým i bohatým, bude 28. srpna 2010 před kostelem Sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně zahájena nová tradice – každou sobotu se sem sjedou farmáři a malí zemědělci, aby nabídli garantované české a moravské, certifikované produkty.

Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru!

V sobotu 28. srpna bude v Karlíně zahájena nová tradice – každou sobotu v době od 7.30 do 14.00 hod. budou před kostelem Sv. Cyrila Metoděje probíhat Karlínské farmářské trhy. „Spuštění trhů předcházela několikaměsíční příprava. Její součástí byly i pilotní červencové trhy, které měly velký ohlas. Rada osmé městské části se proto rozhodla pro pravidelné pořádání, a to za poměrně pevných pravidel,“ uvádí zástupkyně starosty MČ Praha 8 Vladimíra Ludková, která za Prahu 8 řídí organizaci trhů. Pořadatelem Karlínských farmářských trhů je Městská část Praha 8, organizaci zajišťuje občanské sdružení Pod platany.

Díky záštitě Agrární komory ČR bude garantován český a moravský původ všech produktů.

Trhy budou mít nastavených několik pravidel. Vzhledem k záštitě Agrární komory ČR kupující na pultech najdou pouze české a moravské certifikované výrobky, které samozřejmě budou splňovat všechny normy. AK ČR zároveň doporučí vybrané zemědělce z různých částí Čech a Moravy a bude usilovat i o to, aby se do Karlína dostali vítězové regionálních agrárních soutěží se svým zbožím. „Prodejci budou přímo kontaktováni organizátorem, to znamená Prahou 8 a občanským sdružením Pod platany, takže se nemůže stát, že by někdo přeprodával výrobky někoho jiného. Vše tak bude pouze český či moravský originální produkt, z nabídky prvovýrobců,“ dodává místostarostka.

Podoba trhů vychází z písemné ankety, kterou organizátoři uspořádali mezi návštěvníky pilotních trhů z 10. července. Z ankety vyplynula řada přání a doporučení, které radnice Prahy 8 vzala vážně a část parametrů trhů nastavila na základě názorů lidí. Např. většina účastníků ankety doporučila, aby periodicita trhů byla týdenní a 70 % lidí vyjádřilo přání, aby se trhy konaly v sobotu dopoledne.  Lidé si rovněž přáli mlékomaty, organizátoři se proto nyní snaží zajistit mobilní mlékomat, který samozřejmě bude splňovat všechny normy.

„V zájmu těch, kdo nepotřebují v sobotu dospávat, jsme stanovili začátek trhů již na půl osmou. K dispozici bude i dětský koutek, aby rodiče nebyli limitováni otázkou, zda mohou na trh vzít i menší děti…” říká s úsměvem místostarostka – ta osobně povede dětský koutek, neboť pořádání dílniček pro děti má jako zálibu s tím, že se dětem z Prahy 8 věnuje již čtvrtým rokem svého působení na radnici.

Trhy nabídnou zboží podle sezony s tím, že každý trh bude mít své dominanty –
v sobotu 28. srpna to např. budou okurky nakládačky a z ovoce především švestky a broskve. K dispozici budou kromě velkého výběru další zeleniny a ovoce mj. brambory na uskladnění. Tradičně velkou nabídku přivezou řezníci a uzenáři – kromě mnoha druhů uzenin a klobás, včetně bezlepkových, by se zde mohly objevit i speciality pštrosí a jelení. Velký výběr sýrů
a mléčných výrobků budou nabízet farmy zaměřené na chov dobytka, ovcí a koz. Pekaři
nabídnou řadu druhů speciálních chlebů a nepřeberné množství pečiva, koláčů a dalších výrobků. V nabídce však budou i výrobky z medu, zavařeniny, šťávy, mošty, bio obiloviny
a mnoho dalších specialit. Součástí Karlínských farmářských trhů bude i různé občerstvení, od kávy a ovocných šťáv až po chutnou snídani či oběd. Nabídka zboží i cateringu bude průběžně bohatá s tím, že vyjde z dominant podle sezóny.

Přehled trhů na celý týden najdete na Vitalia.cz vždy v pondělí.

Karlínské farmářské trhy mají díky své poloze perfektní dostupnost. Karlínským náměstím projíždí tramvaj č. 8 a 24. Od stanice metra Křižíkova (trasa B) budou trhy dostupné chůzí během 4 minut, od Florence (trasa C, B) za 9 minut. Tunel pro pěší pod pražským Vítkovem umožní snadný přístup obyvatelům Žižkova. Pro motorizované návštěvníky bude připraveno bezplatné parkování.

Termíny Karlínských farmářských trhů v roce 2010:
28. 8., 4. 9., 11. 9., 18. 9., 28. 9., 2. 10., 9. 10., 16. 10., 23. 10., 30. 10.

Není to ani deset let, kdy na Karlínském náměstí stály několik týdnů tři metry vody, ze kterých trčely staleté platany a do druhého patra zatopené obytné domy. Tramvaje a auta nahradily záchranářské lodě a na osud Karlína jako průmyslové čtvrti s problematickou pověstí by tehdy nikdo nevsadil ani korunu. Pětisetletá povodeň nemilosrdně odhalila stavební slabiny desítek domů, zničila vybavení výrobních hal a závodů, téměř zlikvidovala infrastrukturu čtvrti. Jenomže, jak už to paradoxně bývá u lidí, co člověka nezabije, často ho posílí, platí zřejmě mnohonásobně o městské čtvrti. Karlín zažil neuvěřitelnou renesanci
a díky miliardám investic a mravenčímu úsilí lidí i organizací se stal výstavní pražskou čtvrtí, která prošla stavební obnovou a je dnes jednou z nejperspektiv­nějších městských částí s velmi dobrou adresou. A právě teď dostává Karlín nový společenský impuls …

SORTIMENT 28. 8. 2010

ZELENINA:

Hlavní hit: okurky nakládačky

rajčata, papriky, okurky salátové, kapusta, zelí, kedlubny, karotka, celer, řapíkatý celer, petržel, mladý česnek, cukety, brambory vč. brambor na uskladnění etc.

OVOCE:

Hlavní hit:  švestky a broskve

letní jablka – žlutá i červená etc.

BYLINKY A KOŘENÍ:

Výběr čerstvých zelených bylinek, sušené koření.

TVAROHY, JOGURTY, MLÉKO, SÝRY:

Mléčné výrobky, sýry kravské, ovčí a kozí (farmy a malí výrobci)

VEJCE:

Domácí vejce.

UZENINY A MASO:

Mnoho druhů klobás (vč. bio a bezlepkových), salámy, porcované maso – pštrosí, vepřové, hovězí, jelení, králičí, slanina, sádlo etc.

PEKAŘI A CUKRÁŘI:

Velký výběr chlebů, pečiva a dalších pekařských výrobků vč. kapsy se zelím a slaninou, dále koláčů a koláčků, frgálů, dortíků, bábovek, sušenek, košíčků, dortů, buchet, šneků a vdolků.

RYBY

Uzené /kapr, losos, tolstolobik, makrely, tuňák/, chlazené ryby (novinka!!!)

MED

Čisté i bylinné medy, propolisy, tinktury

ZAVAŘENINY, JAMY A SIRUPY

HOUBY

MOŠTY

SPECIÁLNÍ ČAJE A KÁVA

BIO OBILOVINY

Obiloviny, mouky, sušené luštěniny, rýže apod.

VÍNO

Moravská vína vč. ochutnávky

PÁLENKY

Bohdaneč

KVĚTINY A OKRASNÉ KEŘE

Květiny řezané, nabídka květin v květináčích, sazenic, keříků apod.

SLAMĚNÉ A PROUTĚNÉ VÝROBKY

Ošatky, košíky, prostírání apod.

OBČERSTVENÍ:

kavárna Pod platany (Café Illy),

kavárna Fair Trade,

restaurant Yasmin/ Praha,

ochutnávky pečených klobás, pečeného masa a dalších specialit,

palačinky z pohanky

DĚTSKÝ KOUTEK