Hlavní navigace

Seriál Tuky a oleje očima odborníků

V našem seriálu vám představíme tři úhly pohledu na deset stejných tuků a olejů. Shodnou se kuchař, technolog a odborník na výživu na tom, který tuk je ten nej? Najde se jeden olej skvělý pro kuchyň i naše zdraví?

V Ústavu analýzy potravin a výživy na Vysoké škole chemicko-technologické (VŠCHT) proběhlo velké testování běžně dostupných stoprocentních jednodruhových tuků a olejů. Na přetřes přišly jak oleje rafinované, tak za studena lisované, máslo ghee (přepuštěné), ale i sádlo a palmový a kokosový olej.

Odborný garant, profesorka Jana Dostálová zjišťovala zejména obsah mastných kyselin a určovala jejich peroxidové číslo, tedy žluknutí oleje. Výsledky chemické analýzy následně předala odborníkovi na výživu Pavlu Suchánkovi, který určil prospěšnost jednotlivých tuků na naše zdraví, i majiteli kuchařské školy Ola Kala Michalu Nikodémovi. Šéfkuchař pak doporučil vhodnost jednotlivých olejů pro konkrétní kuchyňskou úpravu.

Test tuků a olejů: Jak to vidí technolog

Desítka olejů, tři pohledy a pokaždé jiný žebříček. Tentokrát se dozvíte, jak si vedly tuky pod drobnohledem potravinářského technologa a jak moc se liší od hodnocení dietologa a kuchaře.

Doba čtení: 5 minut

Test tuků a olejů: Jak to vidí nutriční poradce

Ve studené kuchyni je podle dietologa jedničkou olivový olej. Je lepší rafinovaný, nebo za studena lisovaný? A proč je ghee dobré pro kuchaře, ale z nutričního hlediska hotová pohroma?

Doba čtení: 6 minut

Test tuků a olejů: Jak to vidí kuchař

Patří olivový olej na pánvičku a máslo do salátu? Nechte si poradit od šéfkuchaře, který tuk se k jaké kuchyňské úpravě hodí. Do hodnocení bylo zařazeno deset druhů tuků.

Doba čtení: 5 minut