Hlavní navigace

Seriál Přečištěná másla

Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.

Přečištěné (přepuštěné) máslo je prakticky čistý mléčný tuk, tradiční máslo zbavené mléčné sušiny a vody.

Pod názvem ghee (ghí) známe skutečně přepuštěné máslo z ajurvédy, které sloužilo po tisíce let v Indii jako medicína, ale dnes má tradici a použití na mnoha kontinentech a v mnoha kulturách.

Málokdo však ví, že ve skutečnosti přečištěné máslo a ghí, nebo dokonce i hnědé máslo, není jedno a totéž. Jsou si však velmi podobné (a většinou mohou být dokonce i zaměněny).

Hnědé máslo: umění přesného okamžiku

V předchozích dílech jsme si představili přepuštěné máslo a ghí. Dnes se podíváme na tzv. hnědé máslo, které je ve Francii nazýváno též oříškové máslo, pro svoji lahodnou příchuť.

Kristina Vacková

20. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ghí a přepuštěné máslo: Podobné, ale ne identické

V první části seriálu jsme se seznámili s přepuštěným máslem. Dnes si představíme jeho indickou sestřenici, daleko starší ghí, máslo známé již z ajurvédy. A řekneme si něco o vztahu ghí a klasického másla.

Kristina Vacková

19. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Přepuštěné máslo se nepřepaluje

Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.

Kristina Vacková

17. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut