V receptu na internetu nikdy nenajdete to, co v dobré kuchařce

Kucharky-pro-kazdodenni-inspiraci.jpg
Autor: luxor.cz
Recepty najdeme dnes na každém kroku. Stačí zadat „kuře na paprice“ do vyhledávače a vyběhne jich stovka. Přesto se kuchařky z knihkupectví neztrácejí, je tomu právě naopak. Proč si nacházejí cestu do domácností, které už dávno mají mobil a připojení k Wi Fi?
13. 9. 2025
pr článek

Sdílet

Když nestačí jen „nějaký recept“

Online recepty jsou skvělé, když potřebujeme rychlou inspiraci. Ale co když chceme změnit jídelníček, jíst sezónně nebo třeba omezit lepek? Tam náhodný recept nestačí – potřebujeme kontext a především ověřené informace. Moderní kuchařky proto nabízejí víc než jen seznam surovin:

  • Jasně vysvětlené výživové principy.
  • Návrhy na skladbu celého dne či týdne.
  • Informace o původu surovin nebo sezónnosti.
  • Praktické tipy na uchování potravin nebo plánování nákupů.

A především. Vždy víte, kdo za nimi stojí a jaké má zkušenosti nebo jaký je jeho vlastní příběh. Na rozdíl od mnohdy anonymních receptů či doporučení na internetu.

Trendy, které v kuchařkách vidíme čím dál častěji

I vaření jde ale stále dopředu a mění tak, jako vše kolem nás. I zde vládnou trendy. A jaké to momentálně jsou?

Flexitariánství – méně masa, více rostlinných bílkovin, pestrost.
Sezónnost a lokálnost – návrat ke kořenům a práci s tím, co právě roste bez nutnosti dovážení.
Fermentace – pro podporu střevní mikrobioty i zvýšení trvanlivosti.
Dieta podle potřeb – bezlepková, nízkosacharidová, středomořská.
Psychologie jídla – vaření jako forma péče o sebe a své blízké.

5 kuchařek, které vám nabídnou moderní recepty

Zkvašeno – Kvašení není raketová chirurgie! od Zuzany Ouhrabkové

Fermentace bez složitostí. Kniha představuje kvašení jako cestu k lepšímu trávení a silnější imunitě – ať už jde o zeleninu, luštěniny nebo nápoje.

S chutí Chorvatska od Lenky Svobodové 

V šesti kapitolách kniha seznamuje čtenáře s kuchyněmi jednotlivých regionů Chorvatska, jejich specialitami, tradičními a běžnými jídly.

Radčina kuchařka bez lepku od Radky Vrzalové

Inspirujte se více než stovkou vynikajících bezlepkových i bezmléčných receptů jak na snídaně, hlavní jídla, lehké večeře, tak i pečivo a moučníky.

Super jednoduše – Těstoviny od Zdeňka Pohlreicha

Jeden z nejznámějších šéfkuchařů vám nabídne super jednoduché recepty s těstovinami, které zvládne i amatérský kuchař – chutně a bez stresu!

Forejt na doma od Přemka Forejta

Společně s šéfkuchařem olomoucké restaurace Entrée zkombinujete zdánlivě nespojitelné kuchyně dohromady. Obyčejné suroviny přeměníte na neobyčejné zážitky pro sebe i pro své blízké.

Nejen papírově: kuchařky i v digitální podobě

Přestože krásná tištěná kuchařka má své kouzlo (a v kuchyni drží stránku lépe než tablet), řada z nich vychází i jako e-knihy. Výhoda? Vejde se vám jich do knihovny víc, dají se vzít na cesty nebo třeba chalupu a nezaberou místo.

TIP: Kuchařky v digitální podobě najdete v aplikaci Můj Luxor, která nabízí:

  • Okamžitý přístup k zakoupeným e-knihám.
  • Offline režim – ideální, když vaříte na chalupě.
  • Přehledné čtení na mobilu i tabletu.
  • Synchronizaci napříč zařízeními.

Stačí si zakoupit e-knihu v aplikaci a během chvilky už můžete listovat a přemýšlet, co dobrého dnes uděláte k večeři.

Dnes už nejde o to, co rychle uvařit. Mnohem častěji hledáme jak vařit lépe – pro své zdraví, psychickou pohodu i planetu. A právě v tom jsou moderní kuchařky neocenitelné. Mají hloubku, autoritu a osobní zkušenost. Ať už listujeme papírem, nebo displejem, přinášejí něco, co nám internet často nenabídne: souvislosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).