Hlavní navigace

Kyselá voda

pH je číselné vyjádření stupně kyselosti nebo zásaditosti vody (na škále 0–14).
Limit pro pitnou vodu je 6,5 až 9,5, optimální je neutrální rozmezí cca 6 až 8 (neutrální voda má při standardních podmínkách hodnotu pH 7).

Čím je pH menší než 7, tím je voda kyselejší. Čím je pH vyšší než 7, tím je voda zásaditější.

  • kyselá voda = tzv. mrtvá = aciditická = pH < 7
  • zásaditá voda = tzv. živá = alkalická = pH > 7
  • „Živá“ a „mrtvá“ voda ve výrobě potravin

    Voda může mít v potravinářství mnohem širší použití, než se zdá. Český výrobce využívá kyselou vodu k dezinfekci, zásaditou pak pro zlepšení senzorických vlastností pokrmů. Nabízejí se i další benefity zásadité vody.

    Doba čtení: 3 minuty
  • Jak funguje ionizátor, stroj na „živou“ vodu?

    Zásaditá neboli živá voda k probuzení mrtvého nestačí, nejsme v pohádce. Až pohádkově však znějí její údajné přednosti, nejen proti překyselení organismu. Vyzkoušeli jsme si ionizátor.

    Doba čtení: 6 minut

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).