Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Změny ve třídění odpadu: Kam s platem od vajec a kelímkem od kávy? od anonym - Zásadně netřídím. Vídám popeláře, jak veškerý odpad z...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 10. 2020 10:42

    bez přezdívky

    Zásadně netřídím. Vídám popeláře, jak veškerý odpad z popelnic - papír, plast, sklo apod. házejí do jednoho. odmítám třídit a ještě za to platit! Nebuďte lidi hloupí a vykašlete se jim na to. Dělají si z toho byznys a ještě jim to platíme!!!

  • 13. 10. 2020 11:27

    Daneba

    Bravo!!! To tedy je názor Člověka!!!
    Sice jsme výborní ve třídění a nakonec se "daří" zpracovat jen část tříděného, ale to také záleží na kapacitách zpracovatelského průmyslu a to zase na nápadech, jak a v co tříděný odpad přeměnit a na poptávce po recyklovaných věcech. To si neuvědomujete? Je to koloběh! Viděla jste, jak vypadají hromady našeho odpadu? A chtěla byste to mít za domem? Tak totiž dopadneme, když se na to vybodneme všichni!!! Bude to všude! Budeme si stlát okolo sebe, blíž a blíž!

  • 13. 10. 2020 13:45

    bez přezdívky

    Ano,myslet na přírodu a dopady našeho života na ni je správné,ale vždy když nesu vytříděný odpad do kontejneru,vybaví se mě slova jednoho řidiče,který mě odvážel odpad z vyklízení domu,kam jsme se měli nastěhovat.Na dotaz kam dát eternit mě řekl-cituji-já vám přivezu jiný kontejner,bude o dost dražší než na komunál,ale ve finále to stejně vysypu na jednu hromadu...takže teď mě poraďte...

  • 13. 10. 2020 14:29

    Normalnimartin

    Třídit odpady je naprostý základ pro udržitelnost, o tom žádná, ale buzerovat jednotlivce, aby umývali kelímky od jogurtů, zkoumali, jestli je krabice od pizzy mastná moc, to není na místě. Začít se má od zdroje. V první řadě se má zakázat vyrábět obaly, které jsou téměř nerecyklovatel­né...spatlané plasty a papír dohromady, nebo třeba plastové vaničky používané na krájený salám... . Mělo by se významně omezit produkování potravin v nesmyslně malých balení, pracovat na tom, aby zmizely mikrotenové sáčky a igelitky...prostě je mnoho palčivějších problémů, které mají mnohem větší vliv na ekologii. Když se budou z lidí dělat blbci...pečlivě třiďte a zkoumejte....my to potom stejně spálíme, budou na to lidi kašlat. Já to dělám pro svůj dobrý pocit, ale je mi smutno když vidím, co se děje ve firmách, kterými jsem prošel. Nesnáším EU s jejich direktivou, ale zrovna na tohle užiteční jsou...resp. byli by, kdyby nehájili ekonomické zájmy firem. Chápu autora článku, že mělo jít o zajímavost pro ty, kteří si na třídění fakt zakládají, ale pokud se má dělat celoplošně, musí být obaly opatřené srozumitelnými piktogramy, co kam patří. Spousta lidí třídí jen aby si ušetřili místo v placené popelnici...to je realita...a ti to musí mít co nejjednodušší.

  • 13. 10. 2020 16:05

    bez přezdívky

    Dobrý den, souhlasím s vámi, že by se měly plasty a obaly vůbec přestat používat v míře nadbytečné. Určitě se všichni setkali se situací, kdy si koupili lék nebo potravní doplněk ve velké dóze, na jejímž dně se krčilo pár pilulek. Ta dóza může být klidně poloviční, nebo třetinová, případně to může být v blistru v papírové krabičce, protože papír se dá zrecyklovat prakticky veškerý a beze zbytku. Ale zakázat např. mikrotenové sáčky, to pak nevím, v čem bych dávala jídlo do mrazničky. Spíš než mikrotenové sáčky mi připadají zbytečné všechny ty plastové vaničky na jedno použití, ve kterých se prodává třeba maso nebo zelenina v supermarketech. To musí být tuny a tuny zbytečného plastu. Ještě pamatuji doby předsupermarketové, kdy člověk chodil nakupovat k zelináři, kde dostal zboží do papírového sáčku, maso k uzenáři, kde mu ho zabalili do papíru, k mlékaři se chodilo s bandičkou pro mléko a máslo se prodávalo krájené. Chápu, že dnes už je to spíše přežitek a pokusy vzkřísit tenhle způsob prodeje formou bezobalových nákupů se podle mě příliš neujmou, protože to vždycky není dobře možné. Chodit si pro jogurt s vlastním hrnkem, nebo pro kysané mléko s lahví ? Dnes, kdy nikdo nemá čas chodit každý den nakupovat čerstvé zboží ? A navíc je to spíš otázka větších měst a i tady je to málo dostupné. Já sama bydlím v Praze, ale na okraji, mimo centrum, a nezbývá mi než vzít zavděk místním Albertem, protože jinou možnost nemám nejsa vlastníkem auta. Pokud by to tedy někdo chtěl řešit opravdu důkladně a komplexně, muselo by se nakupování totálně proměnit, a to nejen u nás, ale v celé Evropě. A navíc, při dnešním rozmachu nakupování přes internet je otázka snižování množství obalů zřejmě jen hypotetická.

  • 14. 10. 2020 10:17

    Normalnimartin

    A vidíte, zrovna mikrotenové sáčky jsou přitom velká zátěž pro přírodu. Jsou to právě tyto sáčky, které lidi považují snad kvůli jejich lehkosti za malé zlo, ale při každém větším větru se jich dostane do přírody neuvěřitelné množství. Navíc do nich lidi cpou kde co a následně to dávají do komunálního odpadu. Jde o jednorázové obaly a jako takové jsou z pohledu ekologie špatně. Kdybych byl idealista, tak vám napíšu, že dnes přece není důvod cpát něco do mrazáku...obchody jsou otevřené pořád, je možnost jíst čerstvé věci a navíc se prodávají krabičky do mražáků...je to tedy otázka osobní volby...vy namítnete, že kupujete věci v akci, že se vám s krabičkami rychleji zaplní mrazák... . No, to pak stojí ekologie opět proti ekonomii...šetřit životní prostředí, nebo korunky? A to je ten důvod, proč máme z planety smeťák, málokdo chce vystoupit z komfortní zóny bez ohledu na to, že ostatní to neudělají. PS: samozřejmě mám mrazák a samozřejmě i já používám sáčky...a proto tvrdím, že musí zakročit vyšší moc.

  • 13. 10. 2020 15:48

    bez přezdívky

    Promiňte, ale zřejmě neznáte statistiku za EU (cca 2 roky zpět): z vytříděných plastů se zrecykluje necelá třetina (kolem 29%) a zbytek skončí buď na skládce, nebo ve spalovně. Za takové situace je třídění plastů čirý altruismus, nehledě na to, že některé plasty se recyklují mimořádně obtížně, např. takové mikrotenové sáčky, které tady také někdo zmiňoval. Navíc nyní, kdy už od nás Čína nebere odpady, protože má vlastních víc než dost, bude likvidace zejména plastových odpadů ještě problematičtější a očekávám, že jich ještě více skončí na té skládce a ve spalovně. U vědomí této skutečnosti a toho, že mi v tomto roce zvýšili poplatek za popelnici, takže nyní platíme přes 2000 Kč za rok, a to jsme v naší domácnosti jen dvě a naše popelnice je ta nejmenší možná a ještě zpoloviny zeje prázdnotou, tak nevidím opravdu žádnou motivaci v tom pokračovat v třídění odpadu. Očekávala bych, že všichni, kdo odpad třídí, by měli být nějakým způsobem zvýhodněni, např. že by jim byl snížen poplatek za popelnici, nebo by jim byl jednou za 2-3 roky poskytnut zdarma kontejner na likvidaci většího odpadu, pokud si o něj zažádají apod. Našlo by se určitě víc benefitů. Např. úplně nechápu, proč bych měla za třídění bioodpadu ještě platit, když si to nějaká firma vezme jako materiál zdarma a vyrobí z něj kompost nebo zeminu, kterou pak draze prodá. Pakliže chce město, abychom třídili kdeco, tak by např. tyto popelnice na bioodpad měly být zdarma, a mimoto by se měly nádoby na tříděný odpad vyvážet tak často, aby tam člověk nemusel nechávat ten vytříděný odpad povalovat kolem, protože jsou všechny kontejnery plné a člověku se samozřejmě nechce to vláčet zase zpátky domů, obzvláště má-li toho víc druhů nebo zrovna spěchá do práce a chce to vyhodit cestou. Mimochodem, nechat to povalovat u popelnic je přestupek znečišťování veřejného prostranství. A názor, že by se měly plasty téměř přestat používat je také zcestný. Nedávno jsem četla o výzkumu, který se zaměřil právě na plastové tašky a z výzkumu vyšly jednoznačně nejekonomičtější a nejekologičtější právě ty plastové tašky. Zkoumala se jednak životnost tašek a jednak celý proces výroby a jeho dopad na přírodní prostředí. Nejhůře z toho myslím vyšly bavlněné tašky s ohledem na náročnost produkce bavlny na vodu a pesticidy. Takže ano, souhlasím s tím, že se obaly nadužívají a že by se to mělo redukovat, nikoliv však přestat je vyrábět.

  • 15. 10. 2020 9:40

    Trident

    Neni to nakladak s vnitrnimi prepazkami?
    Jinak pokud se to deje vyfotit a kontaktovat mistni samospravu.
    Pokud vec nebudete medializovat nic se dit nebude.

  • 15. 10. 2020 18:18

    bez přezdívky

    Sice se tříděný odpad sesypavá do jednoho místa, ale následně se musí na třídících linkách přebrat a rozdělit znovu, do zpracování jde tak 50% zbytek jde na skládku nebo do spaloven, bohužel.

    15. 10. 2020, 18:18 editováno autorem komentáře

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).