Hlavní navigace

Zemědělci z několika evropských zemí zaplavili Prahu

12. 3. 2009

Sdílet

Tisíce zemědělců z několika evropských zemí přijelo protestovat před české ministerstvo zemědělství na pražském Těšnově. Důvodem podle nich je politika Evropské unie, které vyčítají nerovný přístup. Podle odhadů totiž dostávají zemědělci z nových zemí asi 60 procent dotací, které náleží těm ze starých členských zemí.

Zdrava-vyziva-zemedelci-protesty-PrahaTisíce zemědělců z několika evropských zemí přijelo protestovat před české ministerstvo zemědělství na pražském Těšnově. Důvodem podle nich je politika Evropské unie, které vyčítají nerovný přístup. Podle odhadů totiž dostávají zemědělci z nových zemí asi 60 procent dotací, které náleží těm ze starých členských zemí.

Zemědělci si na demonstraci vybavili transparenty a někteří i kravskými zvonci. V davu se však objevují i vlajky – české, slovenské, maďarské, slovinské a rakouské. Za cíl mají zastavení ratifikace Lisabonské smlouvy, a to až do srovnání podmínek. 

Plánují, že z Těšnova po projevech vyrazí na Václavské náměstí, kde chtějí lidem rozdávat osvětové letáky a své výrobky. Cestou se chtějí zastavit u hotelu Marriott, kde tou dobou bude jednat evropská komisařka pro zemědělství Mariann Fischer-Boelová.

 Na demonstraci dohlíží několik desítek policistů.

Foto: Dalibor Chvátal, Měšec.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).