Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Zdanění palmového oleje by bylo nebezpečným precedentem od Ivan - I sedlák s použitím selského rozumu si všiml,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 4. 2016 9:12

    Ivan (neregistrovaný)

    I sedlák s použitím selského rozumu si všiml, že nikdo v jeho vesnici o palmovém oleji v životě neslyšel zhruba do roku 2000 a najednou je palmový olej všude. Co se tehdy stalo ? V té době se zaváděly biopaliva a dotace na ně a biopaliva z palmového oleje jsou mimořádně oblíbená. Problém s palmovým olejem a kácením deštných pralesů je tak uměle vytvořený díky EU. Kdyby se zastavilo biopalivové šílenství a v motorech by se ponechala čistá nafta a čistý benzín, problém přestane existovat. Palmový olej by se přestal dávat i do potravin, bez biopalivového průmyslu by byl palmový olej nerentabilní.

  • 7. 4. 2016 21:56

    Jiří (neregistrovaný)

    Občas mám dojem, že kdo nesvádí všechno na EU, není Čech. Jenže palmový olej se vyskytuje hojně v potravinách v USA, Číně a dalších zemích – to je trh mnohem větší než EU a evropské biopalivové předpisy tam jaksi neplatí. Proto se obávám, že zastavení politiky biopaliv by vedlo maximálně ke zlevnění palmového oleje a ještě většímu nasazení v potravinách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).