Hlavní navigace

Vyšší bezpečí pacientů na psychiatrických pracovištích?

12. 4. 2010

Sdílet

V souvislosti s úmrtím pacienta v průběhu hospitalizace na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN v Praze, ke kterému došlo v lednu letošního roku, iniciovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR jednání Ústřední znalecké komise. Ta byla ustanovena k posouzení nejen okolností případu napadení a usmrcení pacienta jiným pacientem, ale i celkové úrovně poskytované zdravotní péče.

V souvislosti s úmrtím pacienta v průběhu hospitalizace na Psychiatrické klinice 1. LF UK a VFN v Praze, ke kterému došlo v lednu letošního roku, iniciovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR jednání Ústřední znalecké komise. Ta byla ustanovena k posouzení nejen okolností případu napadení a usmrcení pacienta jiným pacientem, ale i celkové úrovně poskytované zdravotní péče.

Čtěte téma: Kdy je psychiatrická péče chorá

Počáteční zkušenost s psychiatrickou péčí se v 80 % případů odehraje v psychiatrických léčebnách, na místě, kde personál má strašně málo času, na oknech jsou mříže, některé pokoje jsou po dvanácti lůžkách. Co se s vysokou pravděpodobností může stát, octne-li se člověk ve vylíčeném prostředí?

Aby se do budoucna podobné případy v maximální míře minimalizovaly, doporučila Ústřední znalecká komise psychiatrickým pracovištím zpracovat vnitřním předpisem třídění pacientů s rizikem autoagrese nebo heteroagrese a specifikovat možné postupy z hlediska péče o tyto pacienty. Dále by v zájmu zvýšení bezpečnosti pacientů a personálu měla být jednotlivá psychiatrická pracoviště technicky a personálně vybavena tak, aby byla zajištěna rychlá reakce dostatečného počtu personálu na případné agresivní chování pacientů. 

„S Psychiatrickou společností J. E. Purkyně již dlouhou dobu spolupracuji na aktualizaci stávající koncepce psychiatrie.  Na základě doporučení Ústřední znalecké komise jsme se rozhodli, že zvláštní pozornost bude věnována především problematice pacientů s rizikem autoagrese a heretoagrese,“ uvádí ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.  

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).