Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Velký přehled: Druhy jógy od A do V od bhakta - Nějak mi v tom seznamu chybí bhakti jóga,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 3. 2016 22:12

    bhakta (neregistrovaný)

    Nějak mi v tom seznamu chybí bhakti jóga, které se věnuje skoro miliarda lidí v Indii i mimo ni. Nejde o vnější, ale o vnitřní systém. Ásany, pránájáma atd. jsou jen připravné fáze.

  • 31. 3. 2016 10:30

    Michaela Michalcová (neregistrovaný)

    Hezký den, indický způsob jógy je od západního pojetí hodně odlišný. Na Západě jsou lidé hodně orientováni na tělo, proto jsem se v přehledu soustředila hlavně na vnější jógu (jejíž nesčetné druhy indičtí jogíni většinou nazývají ne-jógou, protože se nezaměřuje na pránajámu, zásady jamy a nijamy ...). Samotná bhakti jóga (v klasickém pojetí, které máte na mysli) už je tak specifická, že se na ni přímo u nás "nespecializují" většinou ani klasické jógové školy. Často se o ní jen zmiňují nebo její nauku kombinují s dalšími ze čtyř základních cest jógy (bhakti, karma, radža, džňána).

  • 3. 4. 2016 10:21

    koment (neregistrovaný)

    Lidi na Západě jsou hlavně manipulovaní zájmy byznisu, který samozřejmě jógu nemohl vynechat. Jen v USA to dělá mnohamilionový obrat.
    Kombinovat bhakti jógu a karmajógou, džňánajógou atd. je zásadní nepochopení, protože jejich podstata je odlišná a tedy určená pro různé typy lidí, dobu, okolnosti apod.
    Jógasútra (2.45) definuje, že íšvara-pranidhána, odevzdani se íšvarovi (Vládci), je samádhi-siddhi, dokonalost tranzu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).