Hlavní navigace

Vědci testují nový způsob léčby rakoviny

11. 6. 2009

Sdílet

Nový způsob léčby rakoviny testují vědcí z univerzity v bavorském Erlangenu. Nová léčba by byla založena na nanotechnologiích. Miniaturní částice by mohly lék v pacientově těle dopravit přímo k nádoru. Informoval o tom server iHned.cz. Nový způsob léčby by měl zvýšit snášenlivost a účinnost chemoterapie. Léčivou látku by v těle přepravovaly částice o velikosti 100 nanometrů, tedy zhruba 500krát menší než průměr vlasu. Ty se skládají z magnetického jádra.

Nový způsob léčby rakoviny testují vědcí z univerzity v bavorském Erlangenu. Nová léčba by byla založena na nanotechnologiích. Miniaturní částice by mohly lék v pacientově těle dopravit přímo k nádoru. Informoval o tom server iHned.cz.

Nový způsob léčby by měl zvýšit snášenlivost a účinnost chemoterapie. Léčivou látku by v těle přepravovaly částice o velikosti 100 nanometrů, tedy zhruba 500krát menší než průměr vlasu. Ty se skládají z magnetického jádra.

Látku s nanočásticemi lékař vpraví pacientovi do žíly, kde speciální magnet nanočástice nasměruje a dovede krevním oběhem přímo k nádoru. Po zahřátí na určitou teplotu se medikament uvolní. Nanočástice se zaměří jen na zhoubné buňky a zdravé nepoškodí.

Na vývoji přístrojů s vědci spolupracuje německá firma Siemens.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).