Hlavní navigace

Vědci mají látku prodlužující život. Zatím u myší

10. 7. 2009

Sdílet

Rapamycin, známý také jako sirolimus, je látkou dobře známou pacientům, kteří se podrobili transplantaci některého z orgánů. Jedná se totiž o imunosipresivum potlačující imunitní systém a zabraňující, aby tělo příjemce nový orgán odmítlo. Informuje o tom server Aktuálně.cz Výzkumníci ze třech amerických univerzit však nyní zjistili, že kromě toho také prodlužuje život. Háček je v tom, že to pokusy potvrdily pouze u myší. Zda bude něco takového možné i u lidí, je otázkou.

Rapamycin, známý také jako sirolimus, je látkou dobře známou pacientům, kteří se podrobili transplantaci některého z orgánů. Jedná se totiž o imunosipresivum potlačující imunitní systém a zabraňující, aby tělo příjemce nový orgán odmítlo. Informuje o tom server Aktuálně.cz

Výzkumníci ze třech amerických univerzit však nyní zjistili, že kromě toho také prodlužuje život. Háček je v tom, že to pokusy potvrdily pouze u myší. Zda bude něco takového možné i u lidí, je otázkou.

Vědci, jejichž studie byla publikována v odborném časopisu Nature, upozorňují, že u látky potlačující imunitní systém by něco takového bylo spíše překvapující. Rapamycin imunitu oslabuje a tím ji činí tělo náchylnější k nemocem.

Přesto se podle nich jedná o revoluční objev otevírající dveře novému výzkumu.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).