Hlavní navigace

Vědci varují: Dovolená u moře rozšiřuje HIV po Evropě

20. 5. 2009

Sdílet

 Letní turistika a migrace může za šíření viru HIV po Evropě. Vyplývá to z nové studie uveřejněné v britském časopise Retrovirology, o které informovaly televize BBC. Uvádí to server Aktuálně.cz Vědci porovnávali vzorky ze sedmnácti evropských zemí a zjistili, že největšími „vývozci“ viru HIV jsou Portugalsko, Srbsko, Řecko a Španělsko. Až na Srbsko tedy země, kam si Evropané jezdí užívat moře a nevázané noční zábavy.

 Letní turistika a migrace může za šíření viru HIV po Evropě. Vyplývá to z nové studie uveřejněné v britském časopise Retrovirology, o které informovaly televize BBC. Uvádí to server Aktuálně.cz

Vědci porovnávali vzorky ze sedmnácti evropských zemí a zjistili, že největšími „vývozci“ viru HIV jsou Portugalsko, Srbsko, Řecko a Španělsko. Až na Srbsko tedy země, kam si Evropané jezdí užívat moře a nevázané noční zábavy.

Naproti tomu Belgie, Dánsko, Rakousko, Německo a Lucembursko jsou takřka čistými „dovozci“ HIV. Ve státech jako je Velká Británie, Norsko, Izrael, Nizozemsko, Švýcarsko a Švédsko lze pozorovat pohyb oběma směry.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).