Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku V jídelně školákům nechutná: Vina rodičů, nebo kuchařek bez invence? od anonym - Dobrý den, Pracuji již 18 let ve školní jídelně.Naše...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 12. 2019 21:22

    bez přezdívky

    Dobrý den,
    Pracuji již 18 let ve školní jídelně.Naše jídelna vaří i pro mateřskou školku.V posledních letech používáme zdravé potraviny,pohanku, jáhly,a jiné ...Mouky používáme celozrnnou,rý­žovou,pohádko­vou,Hájkovou a další.Snazime se vařit s hodně čerstvé zeleniny,přidávat zeleninové saláty..Když však vidím kolik je denně zbytků jídla,je to občas k pláči.V dnešní době jsou děti zvyklé jíst pouze parky,řízky a omáčky klasické.Kdyz se udělá nějaká novinka jsou pak ve finále jen stížnosti.V naší jídelně vše vaříme po domáckou,žádné hotove pokrmy nebereme.Detem pečeme domácí moučníky...
    I přes naší snahu se však někdy dočkáme kritiky nejen děti ale i dospělých.Myslim si,že pokud doma děti nejsou vedeny jíst polévku,tak těžko s tím kuchařky v jídelně něco zmůžou,to se týče i ostatních jídel..
    Myslím si,že by rodiče měli s dětmi více o jídle a stravovacích návycích mluvit.Take jim vysvětlit,že potraviny na jídlo stojí peníze,jídlo musel někdo uvařit a také že se plýtvat s jídlem nemá.

  • 4. 12. 2019 12:07

    neřeknu

    Jste především v čechách, tady se bohužel nikdy nedočkáte žádné pochvaly a nikomu se nezavděčíte... ;-( Ono je to těžké, když vidím jak dnešní har*nti prostě nechtějí normální jídlo, ale mcdonallda a jiné s prominutím prasárny, ideálně pak ještě zajít litrem sladné coly. A rodiče jim to dovolí. Pak není divu, že nechtějí jíst vaše jídlo, ikdyž vaříte dobře, podle toho co píšete.

    Vzpomínám si na na své dětství, kdy jsme ve školní jídelně měli dohled a prostě jsme nemohli nedojíst. Dokonce si pamatuji i scény jiných, dy už dítě brečelo, ale stejně muselo dojít. Padlo i plno facek. Pak se dítě naučilo jít v podsatě vše, nenechávat zbytky a neplýtvat.

    Pamatuji na "mlékovou polévku", kterou jsem nikdy neměl rád, ale nikdo se mě na to prostě neptal. Dostal jsem jí a musel jsem ji snít, jinak jsem nemohl odejít z jídelny. Podle mě jsou dnešní děti neuvěřitelně rozmazlené, podobný dohled bych zavedl i dnes, aby už od dětství vychovávaly i tak, že nenechají zbytky. Přijde mi i zbytečné vařit 5 i více jídel. Za nás to nebylo, byly max. 3 bez jakýchkoliv diet apod, a také jsem živý.

    4. 12. 2019, 12:07 editováno autorem komentáře

  • 4. 12. 2019 14:11

    BlackRider

    Varit "zdrave" a varit chutne jsou dve naprosto nesouvisejici veci. A nutit deti jist "zdrave" je to nejhorsi co clovek muze delat. Naopak, pokud clovek chce aby deti jedli zdrave, tak musi delat v prvni rade chutna jidla z cerstvych surovin. Moucniky nejsou zdravy temer nikdy a je uplne jedno jestli jsou kupovany nebo doma delany. Tam jde jen o tu chut. Mouka patri maximalne do tech knedliku, testovin a moucniku. Treba v omackach a polivkach nema co delat a je uplne jedno jestli je zitna, psenicka, ryzova nebo pohankova..
    Takze pokud chcete aby deti neplytvaly jidlem, varte tak aby jim to chutnalo...

  • 4. 12. 2019 14:47

    neřeknu

    Sam jsem vyrostl na UHO omáčkách a podobných věcech, co se vařili za komunistů ve školních jídelnách. Na vojně to bylo podobné. Dnes jsem zdravý, nijak mi to neuškodilo a nejsem obézní. Nechci se zastávat paní kuchařky, ale vařit tak, aby to bylo chutné pro všechny nelze. Každý máme jiné chutě - já třeba miloval krupicovou kaši a dělám si ji do dnes. Jsou ale lidi, který nechutná. Také jsem byl u polraicha, a že bych při konzumaci byl ruaši, se říci nedá (moje žena mi přijde že vaří lépe) a cena byla katastrofa.

    Podle mě je potřeba spíše než "nasazovat" normy, na to co, jak a z čeho se má ve školních jídelnách vařit spíše upřednostit výchovu směrem tím: "Pandal sis a nechutná Ti to, tak i tak to prostě sněz a příště si toto jídlo nedávej nebo si dej méně", než aby se upřednostnilo možnost vrátit nedotčené jídlo a har*nt si šel pak koupil sušenky nebo McDonald ;-)

  • 4. 12. 2019 16:09

    Ink

    Dobrý den, pamatuju školní jídelny, vždycky jsem snědl skoro všechno. Jím normální česká hotová jídla, ale i světovou kuchyni - sushi, mořské potvory, Mexiko, Vietnam a nevím, co ještě. To ovšem neznamená, že spasu všechno, co mi kdo vrazí na talíř s argumentem, že to je zdravé. Dobrovolně bych nikdy nestrčil do huby jáhly nebo pohanku, protože prostě mají méně atraktivní chuť nebo konzistenci, než konkurence. Samozřejmě nevím, jak moc chutné jsou pokrmy z vaší jídelny, ale prosím neházejte vše jenom na ta nebohá děcka a jejich rodiče. Některé diety jsou možná vhodné pro uvědomělé lesany a pro lidi trpící opravdovým hladem, ale normální populaci se nezavděčíte a nemusí jít o každodenní návštěvníky fast foodů. Všeho s mírou a neberte si ten "nevděk" osobně. Prostě hlavou zeď neprorazíte.

  • 4. 12. 2019 18:01

    bez přezdívky

    Ano souhlasím. Rodiče jsou druhá stránka věci. ještě dovolí dětem ládovat se brambůrkami k svačině. To je jasné, že pak nemají hlad na oběd...

  • 5. 12. 2019 15:20

    thr

    No sice se chválíte, ale co takhle naopak trochu reflexe? Otevřeně z popisu těch surovin, kterými se chlubíte, bude asi leccos pěkná sbírka blafů, zrovna pohanka a jáhly jsou příklad něčeho, z čeho se snad ani vyloženě chutné jídlo udělat nedá. A podotýkám, že osobně výše uvedené suroviny ještě relativně respektuji jako tradiční potraviny v našich zemích (třeba s rýžovou moukou bych vás jako rodič naopak poslal někam), ale chuťový zázrak to prostě není.
    Ono by to zkrátka chtělo poctivě hodnotit, kolik čeho se vrátí a pokud něco skončí debaklem, tak to příště nedělat... Jenže pokud je personál jídelny přesvědčen o tom, že to je zkrátka správné a basta, tak pak to bude pořád dokola :-(

  • 7. 12. 2019 21:24

    neřeknu

    Jídelna není ale domácí stravování... Moc nerozumím tomu, proč by měli har*nti jídlo vyhazovat. Oni si ho platí ze svého? Neplatí. Platí jim ho rodiče a tím pádem na něj musí vydělat. To, že jsou dnes ve školách automaty na sušenky, chipsy a podobné věci je špatně, protože oběd nedojíme a zapláskneme se sušenkami. A to je špatně. Takový přístup je špatný, nic to školáky nenaučí. Jednomyslně bych byl za zavedení přísných učitelek, které budou děti i násilím nutit to dojít nebo ať jsou celý den o hladu. Za mě to tak fungovalo a nic se mi nestalo.

    Nehledě na to, že vařit v jídelně jako v Alkronu nejde, pokud ano, netačil by jste se divit, kolik stojí oběd a rozhodně by se Vám to nelíbilo... :-D

    Myslím, že paní kuchařka nepsala o tom, že by měli vždy 100% pravdu, ale že jsou dnešní har*nti rozmazlení a ničím se jim nelze zavděčit. To je podle mě ten problém. A za to můžete především vy, vy rodiče. Když vidím kolik dětí do víkendu do sebe tlačí hnusy typu mcdonalld a kfc, koly apod, je mi špatně od žaludku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).