Hlavní navigace

V Česku je už téměř dva tisíce ekofarem

20. 2. 2009

Sdílet

Počet ekofarem na území České republiky dosáhl ke konci loňského roku téměř dvou tisíc. Podle informací Ministerstva zemědělství se nyní ekologicky hospodaří na 350 tisících hektarech půdy. „Podíl ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy již přesáhl osm procent,“ uvedl resort. Ke konci prosince 2008 bylo v tuzemsku přesně 1 946 ekologických zemědělských podniků, o 600 více než ve stejném období o rok dříve. To představuje meziroční nárůst o 48 procent.

Počet ekofarem na území České republiky dosáhl ke konci loňského roku téměř dvou tisíc. Podle informací Ministerstva zemědělství se nyní ekologicky hospodaří na 350 tisících hektarech půdy. „Podíl ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy již přesáhl osm procent,“ uvedl resort.

Ke konci prosince 2008 bylo v tuzemsku přesně 1 946 ekologických zemědělských podniků, o 600 více než ve stejném období o rok dříve. To představuje meziroční nárůst o 48 procent.

„Počet výrobců biopotravin se zvýšil z loňských 253 na 422, což znamená nárůst o 66 procent. Výměra zemědělské půdy dosáhla 341 632 ha a z představuje tak více než osm procent z celkové výměry zemědělské půdy. Výměra orné půdy se v letošním roce zvýšila o 20 procent na současných více než 35 000 ha,“ uvedlo ministerstvo na svém webu.

„Potvrzuje se, že stabilní státní podpora, a to jak dotační pro zemědělce, tak osvětová a informační směrem ke spotřebiteli, přináší dynamický rozvoj celého sektoru ekologického zemědělství a biopotravin. Spotřebitelé jsou již dostatečně informovaní o přednostech biopotravin a stále více jich biopotraviny kupuje,“ vysvětlil důvody nárůstu ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Spontánní znalost biopotravin deklaruje již 98 procent tuzemských spotřebitelů. Skutečně je kupuje 39 procent spotřebitelů, a 14 procent pravidelně, tedy alespoň jednou týdně.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zakladatel serveru Vitalia.cz a jeho šéfredaktor v letech 2008 až 2009

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).