Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku To je šlágr! Med z kukuřice a brambor od Leo - Med od včelaře neprochází žádnou laboratorní kontrolou. Ve...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 6. 2013 17:43

    Leo (neregistrovaný)

    Med od včelaře neprochází žádnou laboratorní kontrolou. Ve špatném roce jako je letošní (ale ani v dobrém roce to není výjimkou) se včely běžně přikrmují cukrem a med tím ztrácí právě ty cenné vlastnosti, které mu dává květový nektar. Zrovna letos bych dal přednost medu, který prošel aspoň tou laboratorní kontrolou.

    Přesto oceňuji informaci o tom, co se skrývá za formulací "med z tropických oblastí" - dosud jsem si lámal hlavu nad tím, jestli to může znamenat riziko většího podílu jedovatých nektarů.

  • 13. 6. 2013 19:59

    Medojed (neregistrovaný)

    Já tedy myslím, že ty o medu víš kulový. Med kupuji celý život, poslední roky už vůbec nepoužívám cukr, ale mluvit o medu jako o "produktu za celý rok" se prostě nedá.

    Med musíš členit podle toho co zrovna kvete a jak včelař med sbírá (což má určitá pravidla - letos bude zlobit vysoká vlhkost a včalři už budou potřebovat med odebrat ale nepůjde to protože včely musí napřed vlhkost snížit).
    Každý včelař bude mít prostě jiné medy. Nelze mluvit globálně.
    Třeba na Moravě bude letos jako "bonus", že bude málo řepky a ovocných stromů, pokud byly volné medníky bude dost akátu a snad nakonec i lípy. Pak záleží kde co kvete (je to čím dál horší - vojtěška a podobné pícniny nikde, lučních květů také málo), slunečnice a lesních stromů bude myslím stejně jako jindy. Problém bude ta vlhkost, ale pokud odebereš od včelaře med s větší vlhkostí k okamžité spotřebě, tak zkvasit nestihne.

  • 14. 6. 2013 13:36

    JaRo (neregistrovaný)

    Ty jsi včelař? Já ano.
    Včely dostatečně přikrmím cukrem na zimu. Na jaře když včely nosí nasadím medníky se soušemi (s prázdnými vystavěnými plásty) a s mezistěnami (základ plástu, který včely dostaví). Tedy žádný cukr v nich není. V době nasazených medníku včely nepřikrmuji. Kdyby včely neměly co sbírat, tak jim nebudu dávat medníky, že pane odborníku. Leda že bych byl podvodník, záměrně nasadil medníky a začal valit do včel cukr ať je víc medu. Ale mám svou čest. A navíc nejsem žádný velkovčelař. Většina medu je pro spotřebu v rodině. Nebudu přece šidit med sám pro sebe a rodinu.

    Před rokem jsem měl tu čest ochutnan med z obchoďáku - český výrobek (byl tam uveden nějaký výrovbce). Musím uznat, opravdu to chutnalo jako výrobek toho výrobce a ne jako med od včel. Měla by se spřísnit legislativa a takové podvodníky tvrdě pokutovat. Tak, aby to bylo pro jejich podvodné jednání likvidační a nevyplatilo se jim podvádět.

  • 1. 7. 2013 15:00

    Dan (neregistrovaný)

    souhlas takové klamání a vochcávání zákazníků euromedem z hypermarketu by se mělo tvrdě trestat! Zrovna před týdnem jsem koupil med na trhu med od včelaře z jižních čech a kvalitka dobroučkej, nedá se to srovnávat se šmejdem ze směsi medů EU

  • 19. 7. 2015 19:42

    hobby (neregistrovaný)

    nevěř tomu, že by včelaři záměrně dávali včelám cukr, aby měli med, to je hloupost, kterou by udělal jen jednou a končil by. Ale nic ti nebrání si jít koupit do obchodu ten sirup s nápisem "MED", který je několikrát převařený a ne a ne krystalizovat, hlavně když je sladký :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).