Hlavní navigace

Tetování si můžete nechat odstranit i na pojišťovnu

28. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nechat si odstranit tetování přijde na dost peněz, víme, kdy se ho ale můžete zbavit tzv. na pojišťovnu.

Tetování – slangově „kérka“ a v oborné terminologii „mikro-pigmentová transplantace“ – je určitý druh kresby, při které jsou vpravovány pomocí tetovací jehly nebo tetovací pistole částečky inkoustu nebo jiného barviva pod kůži. Tetování je dnes velmi módní záležitostí. Jenže to, co bylo moderní v době jejich mládí, je dnes může omezovat v rodinném životě, brzdit v kariéře nebo se za to prostě stydí. A tak se stává, že lidé chtějí původní tetování odstranit.

Jak se tetování odstraňuje?

Metod odstraňování je celá řada, od zbroušení (dermabraze) přes chirurgické odstranění (v místní anestezii vyříznutí tetování skalpelem) po dnes často používaný způsob odstranění tetování laserem (alexandritovými nebo Nd: YAG lasery). Pigment je při tomto postupu „rozstřelován“ laserovým paprskem (tzv. fotodisrupce) a tělo pak následně tento narušený pigment odplaví mízními cestami a odbourá jej. Je to nejúčinnější a nejmodernější způsob odstranění tetování.

Galerie: Historie tetování

„Protože se však nejedná o léčebně-preventivní výkon, nejsou tyto zákroky hrazeny zdravotními pojišťovnami,“ uvedl Oldřich Tichý, tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. Tetování si však můžete za své peníze nechat odstranit například na klinikách estetické chirurgie, kde se právě často používá laser. Ceny se pohybují u malých ploch od tisícikoruny, u velkých ploch od pěti tisíc korun za jedno ošetření. Počet ošetření přitom záleží na stáří tetování, barvě tetovacího inkoustu, jeho množství, ale i hloubce kůže, do níž byl aplikován.

TIP: Tetování hennou způsobí jizvy a spustí alergie 

Na pojišťovnu lze odstranit jen tzv. silniční lišej

Tetování lze odstranit na pojišťovnu pouze tehdy, jde-li o tzv. traumatické tetování – nejčastěji jde o škváru zadřenou do pokožky, kterému se laicky říká silniční lišej. Odstranění traumatické tetováže je zdravotní pojišťovnou hrazeno. Provádí se postupným odstraňováním nečistot z povrchních oděrek sterilním kartáčkem, z hlubších vrstev pomocí hrotnatého skalpelu – a to v místním znecitlivění. „Výkon náleží do skupiny plně hrazených zdravotních výkonů odbornosti plastická chirurgie, ale vykazovat ho mohou i stanovené další odbornosti, např. úrazová chirurgie,“ doplňuje tiskový mluvčí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).