Hlavní navigace

Názor k článku Rozdíl mezi citrony a citronkami? Obrovský od Miloslav Ponkrác - Ach jo. Ta "genetická porucha" je pár desítek miliónů...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2017 15:24

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Ach jo.

    Ta "genetická porucha" je pár desítek miliónů let stará, tedy je to prostá evoluce, která jednoduše nechala zakrnět co nebylo třeba a rozvinula jiné věci.

    Tělo stejně nedokáže uložit do zásoby více než nějakých 0,07 gramů, protože více se stejně do plazmy nevejde. Cokoli nad to nemá moc smysl, protože tělo je stejně nuceno tento přebytek zlikvidovat - přeměnou na kyselinu šťavelovou, následnou neutralizací skrze vápník z kostí (tedy riziko osteoporózy) a vyloučit skrze ledviny (kde ještě navíc hrozí ledvinové kameny - šťavelany jsou nejčastější z nich). [Z toho důvodu se také ve vědecké medicíně nepoužívá terapie velkým množstvím vitamínu C, ale jeho solí - askorbátem.]

    Zakrnělá metabolická dráha pro výrobu vitamínu C dokáže regenerovat oxidovaný vitamín C (kyselinu L-dehydroaskorbovou). Tedy lidské tělo dokáže i zoxidovaný vitamín C použít (proto různá varování před ničením vitamínu C v potravinách jeho oxidací jsou hloupostí).

    Pokud má někdo slabší ledviny, pak předávkování vitamínem C či jeho abnormálně vysoké dávky není to pravé ořechové. V takovém případě mimo jiné dlouhodobé abnormálně vysoké dávky vitamínu C mohou mít jako následek časem silnou nedoslýchavost.

    Ty blbosti o nutnosti vysokých dávek vitamínu C už jsem slyšel tolikrát, až to hezké není.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).