Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Pstruh, nebo kapr? Pokud jde o tuky, je to jasné od Ida kolem - Je to přesně opačně, omega-3:omega-6 by mělo být...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 4. 2015 14:28

    Ida kolem (neregistrovaný)

    Je to přesně opačně, omega-3:omega-6 by mělo být asi 3:1.

    Co se týká zbytečnosti užívat oleje s nenasycenými mastnými kyselinami... každá buňka v těle je obalena membránou, která má být nejlépe vytvořena z takovéhoto tuku. Mozek je z velké části tuk...

    Jde o tom napsat mnoho, jou i tuky "řídící" zapracování ostatních tuků,... (ony ty omega X, jsou jen slabým ukazatelem který jsme schopni definovat). Určitě jsou povolanější lidé než já, stačí si zvolit literaturu která záměrně nelže.

  • 1. 4. 2015 16:00

    EC (neregistrovaný)

    Ten poměr je správně - k vašemu poměru by člověk musel jíst snad jenom ryby a některá semínka, jinak je ten poměr v přírodě vždy spíše směrem k omega-6.

    Membrány různých buněk by měly být preferenčně tvořeny membránami z různých tuků. V mozku je potřeba dost PUFA, protože membrány neuronů potřebují trochu jiné vlastnosti než třeba membrány dejme tomu svalových buněk.

  • 1. 4. 2015 20:20

    Ida kolem (neregistrovaný)

    S těmi membránami máte, obecně, pravdu. To je právě to co jsem nechtěl rozebírat, protože diskuse (zde) není vhodný formát když se o tom píšou celé odborné knihy a lidé o tom přednáší (pokud je zrovna nějaká margarýnová lobby neumlčí). V minulosti tu už pár lidí v diskusích dobré základní informace o tucích zanechalo, kdo chtěl tak už se chytil...

    Co se poměru omega 3:6 týká. Naši nedávní předci prý mývali poměr ještě lepší, tedy více omega 3 a málo omega 6 (která při špatném poměru způsobuje například záněty).

    Já u sebe tento poměr dost často a snad ještě stále dosahuji. Kdysi jsem si to zkoušel počítat.
    Ale je fakt že semeno lnu i konopí mám běžně v jídelníčku a podobně přikrmuji i zvířata jejichž produkty, či je samotné, jsou součástí mého jídelníčku. Ještě by to chtělo ryby, ale s těmi je to u mne horší.

    Ale například takoví vegetariáni by si měli hlídat i omega 9.
    Pro mne jakožto masožravce je tedy vhodné konzumovat převážně len hnědý, ale oni by měli uvažovat o lnu zlatém.

  • 1. 4. 2015 20:51

    Ida kolem (neregistrovaný)

    Další věcí je pochopitelně využitelnost.

    Ty oleje ze lnu a konopí (obsaženého v semenech, ale i vylisovaného za studena) je třeba udělat takovými aby se do těch membrán mohli zapracovat a spíše neškodily.

    Dají se udělat ve vodě rozpustnými, při zapracování do komplexu mléčného tuku který obsahuje síru. To vymyslela paní Budwig, opět jedna odstrčená margarýnovou lobby.

    Jenže s tím pak zase souvisí další nutrienty, slunce,...

    Jak říkám. Kdo chtěl tak se již dávno chytil a šel po cestě která se mu musela ukázat. Kdo ne, tomu informace o rybách ani našem lidsky mizerném rozboru tuků nepomůže. Já už se dnes nezajímám ani o ty studie a lidskou snahu kde co pitvat a odborně popsat a prostě jen sleduji co na mne jak působí.

    K tomu zapracovávání tuků. Existuje pár názorů na určité tuky, které naše tělo musí mít k dispozici, aby správně pracovalo s těmi dalšími. Pokud jsem nechtěl pitvat to předchozí téma, do tohodle bych se pouštěl ještě míň rád.

  • 1. 4. 2015 21:57

    Ida kolem (neregistrovaný)

    Jen to ještě dořeknu, třeba bude chtít zapátrat zda na tom není něco pravdy...

    Jde o čtyřikrát nenasycenou mastnou kyselinu arachidinovou, která je obsažena hlavně ve vejcích, sýru, másle.

    Tyto tuky (potraviny) se za některých situací spíše vynechávají, ale za jiných jsou zase zcela zásadní (například při otravách těžkými kovy, kdy se ztrátami omega 6 i jiných ztrácíme právě i onu klíčovou kyselinu arachidinovou).

    Přinejmenší zdravý člověk by se zmíněným potravinám neměl vyhýbat, už jen proto aby si zdraví zachoval.

    Bavit se ale jen o tucích považuji za úchylné. Daleko lepší inspiraci jak zdravě jíst získáte například po přečtení toho co si myslele pan Weston A. Price.

    P.S.
    Jinak se omlouvám tvrdé margarínové lobby, ona je prý měkkčí jak máslo, hotová sračka.

  • 1. 4. 2015 23:18

    Viktor (neregistrovaný)

    nic jsem z tohoto clanku ani komentaru necetl, ale to je jedno, kapr je plevel, neni ceska ryba, a i kdyz teda tak good je tak 4 -8 kg vaha na ohýnku :-)

    ps: jsem prilezitostny rybar.

    ps2: psal jsem za Viktora

  • 1. 4. 2015 23:37

    tsd (neregistrovaný)

    Pstruh grilovaný na dřevěném uhlí nemá chybu. Je vynikající. Řešit obsah tuků v mase, když ta pochoutka je plná karcinogenů z grilování je úplně zbytečné. Ale abych si ho ze zdravotních důvodů dělal v páře, mne ani nenapadne.
    tsd

  • 2. 4. 2015 12:21

    l0l (neregistrovaný)

    presne tak, pokud nesnite tydne 10kg grilovanych pstruhu tak je to suma fuk, ovsem to vyzivovemu uchylovi co pocita kazde zrnko ryze a kulicku hrasku nevysvetlite a kdyz se pri joggingu prizabije tak ho ve spitale stejne pekne nakrmi gulasem s kolinkama :)))

  • 2. 4. 2015 12:27

    Kolem (neregistrovaný)

    Ano, je to uchylnost nezdraveho zdravotnictvi.
    Moje znama dostala pred operaci zlucniku jeste k obedu vepro/knedlo/zelo, ktere ji vzdycky nadymalo. Inu normy a tabulky, podporene financni strankou veci jsou vic nez zdravy rozum.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).