Hlavní navigace

Názor k článku Pochybnosti o resveratrolu: víno, tablety, nebo nic? od EC - Ano, vědecké studie jsou často rozporuplné. Může to...

  • 9. 6. 2014 10:51

    EC (neregistrovaný) 2001:718:1e02:----:----:----:----:----

    Ano, vědecké studie jsou často rozporuplné. Může to mít několik prozaických důvodů:

    1.) Efekt, který se snažíme měřit, je velmi malý. Osobně pochybuji, že by jedna potravina/nápoj či snad dokonce jeden polyfenol v ní obsažený měl takovou moc, aby prodlužoval nějak významně délku života.

    2.) Efekt, který se snažíme měřit, neexistuje. V případě prvotních nálezů hrála roli prostá náhoda, která se jen nepotvrdila.

    3.) Efekt, který zkoumáme, funguje pouze na část lidí.

    Lidské tělo je příliš komplikovaný "stroj" a působí na něj tisícovky vlivů jak vnitřních (genetika, epigenetika, střevní mikroflóra, metabolické poškození v důsledku předcházejícího života) tak vnějších. Snažit se měřit a izolovat jednotlivé vlivy pomocí epidemiologických nástrojů je zcela nepřiměřené.

    K tomu vlivu alkoholu bych dodal, že pro lidi s určitým genem (ApoE-2) pomáhá mírná konzumace alkoholu zlepšovat některé rizikové ukazatele srdečně-cévních onemocnění (především počet LDL částic). Viz:

    http://www.thepaleodrummer.com/2014/05/apoe-cholesterol-and-alcohol-revisited.html

    (včetně dalších odkazů v příspěvku)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).