Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Pekelná česká kuchyně: hlavně že je toho hodně, rychle a levně od P2010 - V posledni dobe se stava Mimibazar opravdu hitem....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 11. 2011 1:03

    P2010 (neregistrovaný)

    V posledni dobe se stava Mimibazar opravdu hitem. Ze jsou to strasne humusy, o tom neni pochyby :-)

    Jenze na druhe strane to neni jen chyba tech lidi. Unavne proklamace politiku ze "Lide v CR si nejsou ochotni priplatit za kvalitnejsi potraviny" jsou totiz lzive. Neni zadnym tajemstvim, ze uz temer deset let jsou ceny potravin a spotrebniho zbozi v Nemecku nebo Rakousku pouhym prepoctem CZK na EUR levnejsi a kvalitnejsi (srovnani vuci platum a nakladum na jejich prodej vychazi samozrejme jeste hure) nez v CR. Tedy neni pravda ze lide v CR si nejsou ochotni priplatit. Naopak ! Oni si priplaci denne, za ten humus co se tu prodava misto potravin.

    Tento argument by mel smysl jen v pripade, ze by zde prodavane nekvalitni potraviny byly za odpovidajici, tedy polovicni ci jeste nizsi ceny nez v zahranici a byla by snaha presvedcit zakazniky ke koupi drazsich, tedy cenove i kvalitativne srovnatelnych potravin se zahranicim. Jenze o to tady vubec nejde.

    Chcete lidi presvedcovat, ze si musi priplacet jeste vice (tedy mnohonasobne vice nez v zahranici) za normalni potraviny ? Proc by to jako meli delat ? Dalsi trapny argument o velikosti trhu taktez neobstoji, protoze napriklad Rakousko ma mene obyvatel nez CR a presto je tam vetsina potravin opet levnejsi.

    Nedavno byl na toto tema porad na CT24 plny "chytrych" nazoru, ze jedine trh toto vyresi a zakaznici nemaji kupovat "levne" potraviny. A kde ? Zrejme ma jezdit cela CR nakupovat do zahranici :-) Pouze jedina z diskutujich, ze sdruzeni ktere provadi testy potravin mela rozumny nazor, ze zakaznici v CR uz soucasnou situaci nemohou nijak ovlivnit a kvalitu musi kontrolovat vice stat.

    Mimochodem, zkuste v redakci sestavit statistiku, kolik supermarketovych retezcu v jednotlivych zemich EU jsou jejich domaci firmy ? A srovnejte to se stavem CR. Mozna vas pri tom neco napadne.

    A podobny diskusni klub je i na serveru Mageo http://mageo.cz/.chatroom/161363

  • 8. 11. 2011 9:33

    js (neregistrovaný)

    Proc by proboha porad mel neco resit stat? V cem vam uz kdy stat pomohl? Co dela stat tak kvalitne, ze si prejete, aby delal i dalsi veci? :-)

    Stat nema zadny zajem na tom, aby lide kupovali kvalitni potraviny. Zajmy statu = logicky zajmy jeho aktualnich predstavitelu - tak je potreba k tomu pristupovat.

    Jist kvalitni (nebo nepredrazene) jidlo by mel byt zajem kazdeho z nas (tedy, pokud nam na to zalezi). A za sve zajmy muze kazdy ucinne bojovat jedine sam.

    Pokud napr. nejsem ochoten ustoupit ze sveho pohodli (tj. naplnit tydne velky kosik s potravinami v jednom supermarketu), pak se holt musim smirit s tim, ze budu nakupovat to, co ten supermarket ma v nabidce a za ceny, jak urci.

    Kdyz ale pozoruju lidi, co jsou obcas ochotni vlozit do kosiku, spis si myslim, ze jim je vsechno jedno. Anebo ze radsi sezerou kilo nahrazky nez 20 deka kvalitni uzeniny.

    Ja se treba snazim nakupovat maso v osvedcenych reznictvich, zeleninu na trzich, cerstve ryby v rybarne. Tyto produkty sezenu v neporovnatelne lepsi kvalite nez v supermarketu a - pozor - zpravidla za srovnatelne (a i nizsi) ceny. Do supermarketu chodim minimalne.

    Ano, lze jiste namitnout, ze takovych obchodu neni vsude dost. Nebude ovsem rozdil mezi nami a treba tim Rakouskem i v tom, ze je tam vice lidi ochotnych vstat a zacit neco delat (tedy treba si takovy obchod zalozit) nez u nas? U nas je spis v mode nadavat a dal si kupovat sracky, vzdyt by to jinak dalo moc prace a premysleni.

    S tim souvisi i to lamentovani, proc mame zahranicni supermarkety. Inu, proc asi, ze by proto, ze se tu nikomu nechce jim konkurovat? Zakazane to snad neni. (Navic, nejsem si jisty, ze by to byla kdovijaka vyhra, jeden cesky supermarket s nekolika pobockami znam, a tak neschopny a liny personal jsem nikde jinde nevidel.)

    I supermarket muze delat pouze to, co mu zakaznik dovoli, jinak by zkrachoval. Stat to muze ovlivnit jedine tak, ze bude drobnym zivnostnikum hazet klacky pod nohy co nejmene, ne zadnymi dalsimi regulacemi.

    Ano, trh vyresi vse, jenze to nevyresi tak, jak to nekomu pripada spravne, ale tak, jak to zakaznici chteji a jak svymi penezenkami hlasuji.

  • 8. 11. 2011 9:53

    Pavel (neregistrovaný)

    I u nás byly a jsou české řetězce supermarketů. Některé nepřežily zahraniční konkurenci, například Vít. Stále tu je COOP, MANA a jiné.

  • 8. 11. 2011 12:30

    AAA (neregistrovaný)

    no a ze by zrovna coop a mana byly proti tem zahranicnim nejaka vyhra se vazne rict neda.

  • 8. 11. 2011 17:42

    Bára (neregistrovaný)

    COOP je cesky? Proc je ho tedy plne Svycarsko? (samozrejme na zcela jine urovni nez v ceskych vesnicich...)

  • 9. 12. 2011 7:08

    Pavel (neregistrovaný)

    Já netvrdím, že to je česká značka, ale česká firma. Prodejny COOP patří družstvu COOP Centrum, které si založila česká spotřební a výrobní družstva. Račte nahlédnou do obchodního rejstříku, kdo je podílníkem a kdo je ve statutárních orgánech. To, že používají značku, kterou používají i družstevní prodejny jinde v Evropě, neznamená, že to je cizácká firma.

  • 8. 11. 2011 11:18

    P2010 (neregistrovaný)

    To jsou s prominutim zase ty "chytre" reci, ktere jsou o nicem.

    Tech malych obdchodu bylo dost, dokud sem nevtrhli zahranicni retezce a pres dumpingove ceny vsechny tyto obchodniky postupne znicili. Potom sla cena strme nahoru a kvalita dolu. Ci je to vina, tech malych obchodniku ? Co podle vas udelali presne spatne ?

    Stejne tak si jiste odpovite na to, proc dnes namisto podobnych obchodu jsou plne ulice heren nebo vecerek. A jsme zase u toho statu, ktery nedela co ma.

  • 8. 11. 2011 12:31

    AAA (neregistrovaný)

    A co bylo v tech "malych obchodech"? Uplne to samy co v tech marketech. Akorat o pulku drazsi.

  • 8. 11. 2011 13:00

    js (neregistrovaný)

    Nepamatuji si zadne dumpingove ceny ani nasledny strmy narust ceny potravin. Kdy se to odehralo?
    Potraviny, ktere kupuji, stoji bud stale +- stejne, resp. jejich cena zvolna roste +- o inflaci.
    V roce 2009 naopak nektere ceny mirne poklesly (krize).
    (Nepocitam v to samozrejme obcasne vykyvy typu snaha Madety vyvolat rust ceny masla; to byva vzdy docasne a nakonec to melo stejne ten vysledek, ze se objevilo nekolik novych druhu masel a Madeta ostrouhala.)

    Navic, i kdyby to bylo tak jak rikate, kdo brani nyni konkurovat predrazenym supermarketum?
    Neni to nejvic prave stat, ktery hazi podnikatelum klacky pod nohy, zatimco s velkymi firmami je zadobre a dava jim danove ulevy a dotace?

    Krome toho, jak je tedy mozne, ze (jak jsem jiz psal) kvalitni potraviny za ferove ceny v pohode sezenu (byt za cenu drobneho nepohodli)?

    Jinak co delaji mali obchodnici (casto) spatne? Inu, tak treba maji neprijemny personal, nemaji otevreno temer nikdy, kdyz mam cas jit kolem, nemaji oproti supermarketum nic navic anebo jsou drazsi. Nastesti ne vsichni, a k tomu zbytku rad chodim.

    Proc jsou ulice plne heren? Ze by proto, ze lide chodi radi do heren? Nastesti take ne vsude, podle mych zkusenosti vyskyt heren docela koreluje s tim, jak mnoho lidi zije na danem miste ze socialnich davek. Inu, asi by to chtelo toho socialniho statu vice ;-)

  • 20. 6. 2012 11:40

    jk001 (neregistrovaný)

    ceny rostou o inflaci. Pokud rostou bez ohledu na to, kolik je penez na trhu, je to zdrazeni. Inflaci zpusobuje dotisk penez (ci jakakoliv jina forma nez klasicky tisk), nikoliv zdrazovani.

  • 14. 5. 2012 10:45

    Karol (neregistrovaný)

    Chlape jsi uplne mimo, argum,enty co pouzivas jsou jenom zbozne prani.

    Rakousko ten same vyrobek u nich 2x levnejsi. Co se tyce obsahu zkus koupit Alemete u na a pak ten same 2x levnejsi v nemecku, obsah bude v nemeckam kvaliltnesi(ne vzduchem naslehane smejd co prodaji u nas).

    1) uvedeny priklad ukazuje, u nas se prodava neco co ma horsi(tedy levnejsi suroviny, levnejsi naklady na vyrobu) 2x draze jako v nemecku.

    2) male rakouske trh(mene obyvatel) ukazuje, neni to vina maleho trhu.

    3) Byrokracie v rakousku je na stejne urovni jako u nas, pokud nekdo tvrdi opak nikda nepracoval v Rakousku a nemel kontakt z jejich urady(akorat u nas lidi venuji hooodne casu kecum proc ten papir nevyplnit, v rakousku to vyplni a drzi hubu).

    Dam priklad platy, v Rakousku neni normalni aby me sef v mensi firme do 10 zamestnancu vic jak 2x-3x vetsi plat jak ten nejmine placene zamestnanec(i u velkych firem ten rozdil neni 10x vetsi - neplest sem majitele, ale jenom manazery firem-opet neplest se banky coz nejsou firmy, ale uzernici i u nich).

    Toto je jedine vysvertleni a to platy takymanazeru v CR. Viz. CEZ zvysit cenu a pak se chclubit jak sme dobri? To dokaze i blbecek se zakladnim vzdelanim...

  • 8. 11. 2011 11:12

    Slávek (neregistrovaný)

    Jak můžete plácat takový nesmysly. Kvalitní potraviny normálně koupíte i u nás. Jen to chce trochu víc času. Dnes ale skutečně už jen TROCHU. Trhy jsou v každém větším městě a i v supermarketech se dá něco vybrat. Nakonec třeba i v Lídlu se dá nakoupit kvalitně.

  • 8. 11. 2011 14:11

    Milda (neregistrovaný)

    1/ cemu rikate "vetsi mesto"? Ziju v centru Brna a jediny trh ktery je tu pravidelne je Zelnak. Kdyz pak prijedu z dovolene odkudkoliv jinud tak se mi chce brecet.
    2/ Bohuzel ne kazdy si muze dovolit do "vetsiho mesta" jezdit nekolikrat tydne na nakupy

    Ale jinak jo, lepsi se to. Vznikaji trhy ale je jich proklate malo. Vznikaji potraviny specializovane na kvalitni produky ale specializuji se spis na trvanlivejsi veci (syry, konzervovane veci, testoviny). Treba kvalitni reznictvi s vetsim vyberem kvalitniho masa neznam v Brne ani jedno...

  • 12. 11. 2011 11:16

    Ruměnka Rulnadská (neregistrovaný)

    V Brně už sice rok nebydlím, ale svého času bylo docela dobré řeznictví kousek od Maliňáku, směrem na centrum (myslím, že v té ulici, co Charlies hat), každopádně v blízkém okolí. Dobrý chleba se dal koupit v kavárně/pekárně Zastávka, zastávku před Buzkova, u samotné zastávky leží i opravdu dobrá drogerie. Můj oblíbený krámek (potraviny) byl kousek od zastávky Palackého náměstí v Řečkovicích - jde se směrem na tramvaj č.1. Přímo na zastávce je i nejlepší zmrzlina v Brně. Sice ten stánek vypadá děsivě, je tam mnoho prolétů, ale za tři roky jsem to i přes náchylnost střev neodnesla. Když se tu a tam zatoulám do Brna, tak nakupuju koření U Sindibáda. Tady však nabdádám k ostražitosti, ta paní člověka ráda natáhne.
    Chce to jen otevřené a vymezit si čas na obhlídku terénu. Strategicky pak naplánovat nákupy tak, aby trasa zabrala co nejméně času.

  • 12. 11. 2011 10:58

    brk (neregistrovaný)

    Samozřejmě. I v supermarketu koupím např. šunku za stovku kilo nebo za dvě stovky a víc, která by měla být lepší. Problém je, že tyhle kvalitnější uzeniny se moc neprodávají kvůli ceně, takže na pultu leží dlouho a ve finále jsou možná z kvalitnější surovin, ale staré. Já bych si rád kupoval tyhle kvalitnější potraviny pravidelně, ale většinou to jde jen když jsou v akci a točí se rychle.

  • 25. 1. 2012 15:07

    Yaqub (neregistrovaný)

    Dovolím si nesouhlasit: s poptávkou a neochotou si připlatit to určitě souvisí. Kvalita potravin i jejich cena již nejsou určené zhůry pánem Bohem, nebo Vládou, ale trhem. To, že se unás platí podobné peníze jako v Německu za mnohem horší potraviny je dáno tím, že největší nabídka (tedy i největší konkurence) je u nás především v oblasti šuntu. A největší nabídka je i tam, kde je poptávka. Pokud ale budou lidé ochotni dát víc za kavalitu, množství kvalitních výrobků v nabídce se zvýší a postupně si začnou konkurovat, což opět srazí cenu dolů. Bez poptávky to ale nepůjde.

  • 25. 1. 2012 20:54

    Pavel (neregistrovaný)

    Přesvědčovat lidi, že připlácet za kvalitu je nutné, je opravdu blbost. Ne nutně ale z důvodů které uvádíte. Prostě a jednoduše musí vědět, že kreativita v kuchyni se vyplatí.
    Já udělám z kila hovězího žebra (každý koupí leda na polívku), jedné cibule, 3/4 kila brambor, stroužku česneku, 250g čerstvých fazolek, lžíce másla, soli a pepře tak luxusní oběd pro 4, že se všichni po...A to ještě zbyde výborný vývar na polévku.
    Obecně stačí jen ignorovat hypermarkety a jejich "nejnejnej" nabídku. použít mozek...jenže lidi mají mimibazar a "blábolicu"

  • 19. 1. 2013 12:25

    jajaja1360 (neregistrovaný)

    Nezáleží na prodejcích, ale na výrobcích!!! Posledně co mne vytočilo, byli polské vajíčka v českých obalech???!!!!
    (kaufland)
    Tady už není nic české. Divím se že naši politici ještě neprodali státní hymnu i z vlajkou?!

  • 19. 8. 2014 7:48

    prezdivka (neregistrovaný)

    Tohle platilo možná před deseti lety, mam velmi malo penez na jidlo a doma dve deti a muze a nikdy nejsem nucena jist levny hnusny salam nebo kupovat tatarku, kecup a podobne. Dá se velmi dobře nakoupit kvalitní jídlo ze normalní ceny. je to mozna drazsi v kurzu proti jinym statum, ale porad je to nastejno kupovat kvalitni ci nekvalitni jidlo. je jen na kazdem, co si v obchode vybere, nesvadejte odpovednost na trh, kdo hleda, najde.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).