Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Paradoxy výroby „českého“ hamburgeru od McDonald's od h4x0r - Nechci komentovat zjevně nadšené autorčiny zážitky z velkovýroby,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2019 15:18

    h4x0r

    Nechci komentovat zjevně nadšené autorčiny zážitky z velkovýroby, ale jen se obyčejně zeptat.

    Napadlo mě přesně to samé - pokud jsou placky pouze a jedině mleté maso, jaký je důvod, aby se maso 2x mrazilo (jednou na 700km cestu do Polska a podruhé na 700km cestu zpět)?

    Autorka se na to na konci článku ptá, ale odpovídá na úplně jinou otázku a to: "všimli jste si, jak ukrutně byl u nás v počátcích hamburger předražen?", ale vůbec neodpovídá na otázku "proč se maso nemele lokálně". Bral bych, pokud by šlo o nějakou komplikovanou výrobu, která se v podmínkách provozovny dělá blbě. Nerad bych, aby tu ze mě někdo dělal vola, že umlít přední hovězí a udělat z něho placičky po 45g je extrémně komplikovaný úkol....

    Mimochodem, pokud by se autorka nebála být trochu kritická (já vím, to lze těžko, pak by už žádnou další pozvánku na výlet dostat nemusela) a přitom se tak evidentně ráda ohání statistikami, mohla by nám udělat další článek a to na téma: jak je možné, že je u nás McDonald tak drahý?

    Dle jejího oblíbené indexu BigMac je cena:
    ČR 3,8 USD
    Německo 4,64 USD
    Polsko 2,8 USD
    (zdroj https://www.statista.com/statistics/274326/big-mac-index-global-prices-for-a-big-mac)

    Průměrný čistý plat přitom je:
    ČR 1060 USD
    Německo 2719 USD
    Polsko 937 USD
    (zdroj https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage)

    No a teď malý výpočet. Kdyby si průměrný občan za svůj plat koupil jen ty BigMacy, tak by jich měl:
    ČR 279 ks
    Německo 586 ks
    Polsko 335 ks

    Takže to, že vzhledem k lokálním podmínkám je u nás BigMac brutálně předražen i letos, je snadno doložitelný fakt.

  • 8. 8. 2019 16:02

    bez přezdívky

    Děkuji za potvrzení, jen bych doplnil, že BigMac index je spíše podhodnocený, protože reálná kupní síla Čecha a Němce je nesrovnatelná. Jsme někde na 1/3 -1/4 Němce, přičemž Polák je přibližně na naší úrovni, ale má levnější potraviny. Skutečná situace je tedy ještě mnohem horší. Sendvič např. v Británii stojí stejně jako v ČR, přitom platy mají čtyřnásobné. Jen pro zajímavost, když McDonalds otevíral svou dnes poloprázdnou nebo úplně prázdnou pobočku v obchodním centru Breda-Weinstein v Opavě, byl BicMac za solidní cenu 39 Kč, což byla dříve kupónová cena. Tento rok však jen na jeden den :-( I za tu cenu je předražený, na to vemte hamburger, tedy jed. :-D

    8. 8. 2019, 16:03 editováno autorem komentáře

  • 8. 8. 2019 16:24

    bez přezdívky

    Ankita: Další kravina, jak můžete porovnávat ceny za tentýž produkt v různých zemích s různými podmínkami. A kolik by jste si jako představoval cenu za Big Mac u nás? asi zadarmo ne? Prodejní cenu tvoří ekonomické podmínky zákazníka a to kolik je za produkt ochoten zaplatit, a s ohledem na ceny podobných produktů na trhu, takže by asi byl Mek trošku na hlavu, kdyby prodával svoje burgry za půlku když ví, že mu je budou lidi kupovat i tak úplně stejně.

  • 9. 8. 2019 7:44

    bez přezdívky

    Cena se tvoří na centrále McDonalds a souvisí téměř výhradně s požadavkem majitele, nikoliv s možnostmi trhu. Ty jsou sice rovněž vzaty do úvahy, ale cíle jsou schválně stanoveny na horní hranici možností, tak aby to provozovatele nutilo šidit zákazníka ještě více a dodávat maximum požadovaného zisku. Franšízant je i tak, právě díky gigantickým maržím z jídla, ve velmi dobré finanční kondici, proto si může dovolit šidit zákazníka dál a dál jako by se nechumelilo.

  • 8. 8. 2019 16:05

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, jsem nadšená z řady věcí, ale velkochov zvířat ani velkovýroba potravin to rozhodně nejsou))) Zřejmě si nerozumíme, tak je to přeci myšleno, důvodem všech těch najetých kilometrů, opakovanéoh mražení atd. je právě tlak na co nejnižší cenu (jak je v článku uvedeno). A tu lze zajistit pouze při výrobě ve velkém objemu - a to opravdu hodně velkém, jak ostatně říká v citaci i zástupce českého masokombinátu. V minulosti se to zkoušelo dělat lokálně, ale nerentovalo se to. To je kontatování, nikoli můj názor, stejně jako další informace uvedené v článku. Mezinárodní porovnání cen Big Macu není předmětem článku, to je asi zřejmé, a není k tématu relevantní. Uvedený příklad s cenou opět odkazuje na tlak na co nejnižší náklady (a co nejvyšší zisk, samozřejmě). Poznámka s výletem byl vtípek na závěr? Asi si také umíte představit atraktivnější výlety než 700 km tam a zase zpátky s návštěvou zpracovatele masa))) LK, Vitalia.cz

  • 8. 8. 2019 16:14

    bez přezdívky

    Na mě ten Váš výlet 1400 km působí jako hezká PR dovolenka. Kdyby Vás to unavovalo, stačí napsat, sjel bych si taky. Ten nesmysl s cenou jste tam dávat ani nemusela, ale jistě vás v PR oddělení McDonalds pochválili za krásný pokus o zmatení případného zákazníka. Naštěstí i u nás v Opavě je vidět, že i u McDonalds začíná být prázdno jak v kostele. Možná i proto, že BIgMac za 79 Kč nejen já považuji za nehorázně předražený a naprosto neodpovídající totálně komickým českým platům. Je pravda, že třeba Vás platí nadprůměrně, tedy nad 33 000 Kč hrubého plus nějaký hamburger jakožto bonus :-D Dobré chutnání.

    8. 8. 2019, 16:14 editováno autorem komentáře

  • 9. 8. 2019 13:21

    KarelE

    Ono mi přijde, že některým lidem nedošlo to, co v článku explicitně napsáno není: a sice že do Polska se vozí maso z ČR, z Polska, z Německa a několika dalších států. Tam se to ve velkém mele a pak odváží zpátky. Tím, že ten závod v Polsku mele pro několik států, se právě dosahuje zmiňované úspory. Kdyby mleli jen pro ČR, tak se ta cesta nevyplatí.

    A k tomu pak ještě jedna věc: McDonalds nikdy netvrdil, že maso do všech burgerů je z ČR. To platí jen pro některé z nich, například McRoyal. BigMac bude Polské maso. Kuřecí a vepřové pak z ČR není vůbec.

    https://www.mcdonalds.cz/poznej/o-mcdonalds/nasi-dodavatele/

  • 9. 8. 2019 14:23

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, děkuji za Vaši poznámku. Jen pro upřesnění - pokud se týká hovězích burgerů pro ČR, jde o maso z ČR a z Polska (nikoli dalších zemí). A máte pravdu - čistě české hovězí je v prémiových burgerech, ostatní je české plus polské maso. V článku to je uvedeno: "Prémiové burgery jsou stoprocentně z českého masa, ostatní placky určené pro ČR se vyrábějí ze směsi českého (40 %) a polského masa." LK, Vitalia.cz

  • 11. 8. 2019 15:02

    bez přezdívky

    Centrální výroba je vždy levnější než lokální. V mekáči nemůžou mít ještě zpracování masa, museli by řešit úplně jiné hygienické podmínky a cena by byla taky jinde. Vtipný je, že KFC má snad ještě nižší náklady a je o 1/3 dražší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).