Hlavní navigace

Od 1.února se nemusí platit v krajských zdravotnických zařízeních poplatky

2. 2. 2009

Sdílet

Pacienti nemusí platit regulační poplatky v krajských zdravotnických zařízeních s výjimkou Plzeňského kraje, kde je po zaplacení dostanou od krajského úřadu zpátky. V Praze, která není samostatným krajem, však budou platit lidé všechny poplatky dál. Hrazení poplatků krajem se netýká fakultních nemocnic, protože ty vlastní stát. V těchto zdravotnických zařízeních se na placení regulačních poplatků nic nemění.

Pacienti nemusí platit regulační poplatky v krajských zdravotnických zařízeních s výjimkou Plzeňského kraje, kde je po zaplacení dostanou od krajského úřadu zpátky. V Praze, která není samostatným krajem, však budou platit lidé všechny poplatky dál.

Hrazení poplatků krajem se netýká fakultních nemocnic, protože ty vlastní stát. V těchto zdravotnických zařízeních se na placení regulačních poplatků nic nemění.

Kraje vyčlenily na placení poplatků částky od 30 až do 120 milionů korun. Přestože se Asociace krajů ČR shodla na tom, že všechny poplatky budou v krajských zařízeních zrušeny stejně ve všech regionech, přesto není systém všude jednotný.

Například v nemocnicích Moravskoslezského kraje se i nadále bude platit za den hospitalizace 60 korun a za ošetření na pohotovosti 90 korun. Kraj uhradí jen poplatky za návštěvu lékaře. Ve Zlínském kraji budou všichni lidé osvobozeni od poplatků v ambulancích krajských nemocnic. Peníze za pobyt v nemocnici uhradí kraj jen za děti do 18 let a seniory nad 70 let. Všichni budou platit za pohotovost. Krajské lékárny se mohou samy rozhodnout, zda budou od klientů vybírat 30 korun za položku na receptu.

V nemocnicích Plzeňského kraje budou pacienti dál platit všechny poplatky. Mohou však poté podepsat žádost o vrácení peněz. Kraj bude žádosti shromažďovat a peníze posílat na bankovní účet nebo složenkou.

Lidé se mohou sami rozhodnout, zda poplatky zaplatí nebo úhradu přijmou od krajů jako dar. Pokud tyto úhrady přesáhnou do konce roku 3000 korun, jsou povinni podat daňové přiznání a peníze zdanit.

Úhrada poplatků se týká také lékáren při krajských nemocnicích, tento systém však přináší problémy. V lékárnách Středočeského kraje, kde se poplatky nehradí už od začátku roku, se tvoří velké fronty pacientů. Lékárníci z jiných lékáren se cítí existenčně ohroženi odlivem. Systém se nelíbí ani jiným soukromým zdravotnickým zařízením. Bojí se, že přijdou o pacienty.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).