Hlavní navigace

Nemocnice v Jičíně a Bydžově budou mít ekologické vytápění za 55 milionů

17. 4. 2009

Sdílet

Nemocnice v Jičíně a její pobočka v Novém Bydžově budou mít do tří let nové vytápění za 55 milionů korun. Rekonstrukcí centrálních kotelen se sníží emise a v ovzduší ubude i prachových částic, řekl v pátek agentuře Mediafax mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna. Většinu financí na projekt schválený zastupiteli chce kraj získat z fondů Evropské unie. „V současné době je provoz kotelen v obou nemocnicích neefektivní a náklady na vytápění se kvůli tomu zvyšují. Potvrdil to i nedávno provedený…

Nemocnice v Jičíně a její pobočka v Novém Bydžově budou mít do tří let nové vytápění za 55 milionů korun. Rekonstrukcí centrálních kotelen se sníží emise a v ovzduší ubude i prachových částic, řekl v pátek agentuře Mediafax mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

Většinu financí na projekt schválený zastupiteli chce kraj získat z fondů Evropské unie. „V současné době je provoz kotelen v obou nemocnicích neefektivní a náklady na vytápění se kvůli tomu zvyšují. Potvrdil to i nedávno provedený finanční audit. Po rekonstrukci bude vytápění nemocnic šetrnější k životnímu prostředí a bude znamenat i větší komfort pro pacienty,“ uvedla krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková (KSČM).

Centrální kotelna v Oblastní nemocnici Jičín, která zajišťuje vytápění a teplou užitkovou vodu pro celý areál, je v havarijním stavu. Obdobná situace je i v nemocnici v Novém Bydžově, kde je rovněž rekonstrukce nezbytná. Nevyhovující technický stav chce kraj vyřešit za pomoci dotací z evropského Operačního programu životní prostředí. Ekologizace vytápění v jičínské nemocnici bude stát zhruba 41 milionů korun, v Novém Bydžově kolem 14 milionů korun. Dotace z Evropské unie by měly dosáhnout 60 procent z celkově uznatelných nákladů.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).