Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nelehký život se schizofrenikem od Katka - Dobry den, chtela bych se zeptat. Mam takove...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 5. 2013 22:40

    Katka (neregistrovaný)

    Dobry den, chtela bych se zeptat. Mam takove tuseni, ze moje kamaradka trpi schyzofrenii, ale vubec netusim, jak reagovat. Zda ji to nejak rict a donutit na testy, nebo to zavolat jejim rodicum. Zijeme v zahranici a ja jedina jsem ji na blizko. Rok jsme spolu zily a v ty dobe uz asi byly naznaky teto nemoci, ale ja to nejak prechazela, dnes ji je 25 let a ona mi vypravi, jak ji nekdo sleduje, ze vidi ruzne symboly na internetu( ze ji tam nekdo nechava tajne zpravy v ruznych textech) i v knizkach a novinach. Rozebrala tv, a ruznou elektroniku, ze pry ma v byte tajne kamery a ruzne takove prihody, ze ji pry nekdo ukradl z bytu klice od auta. Toto se stalo v poslednich dnech a ja netusim, jak ji pomoc. Poradi mi nekdo?

  • 2. 5. 2013 10:31

    Jirka (neregistrovaný)

    Ideální by bylo, kdyby si došla na psychiatrii. Jsou na to léky. Ale ona asi nebude chtít, takže bych zkusil jí namluvit, že by s tím měla jít na policii, ale nejdřív že by měla jít k psychiatrovi, aby jí potvrdil, že není blázen, aby jí policie věřila. Jejím rodičům bych to rozhodně sdělil.
    Docela hezký film na toto téma je "Čistá duše".

  • 23. 5. 2013 12:28

    John (neregistrovaný)

    Můj názor je, určitě informovat rodinu a zkusit jí jako schovat k lékařům...před těmi, co ji sledují, k tomu by snad bylo možné ji přesvědčit. Hlavně jednat v klidu, že se jí dostane pomoci, komunikovat, podpořit-držet za ruku a tak...lékaři už s léky dokážou pomoct...i když asi bude následovat fáze, že i lékaři a sestry jí chtějí ublížit...pod medikací se to ale většinou dá zvládnout...za­jímavé je, že si toto jednání pamatují a když nemoc trochu ustoupí, sami se diví, co se to s nimi dělo...Hodně štěstí, není to jednoduché!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).