Hlavní navigace

Národní muzeum v Praze hostí výstavu s názvem Evropa, kolébka vědeckého porodnictví

14. 5. 2009

Sdílet

Výstava je rozšířenou verzí stejnojmenné výstavy, která měla svou úspěšnou premiéru v roce 2007 v sídle Evropského parlamentu v Bruselu. Vytvořil ji kolektiv pracovníků Národního muzea, I. lékařské fakulty UK a Národní lékařské knihovny – Zdravotnického muzea. Dějiny porodnictví jsou na výstavě prezentovány vystavenými historickými lékařskými nástroji a učebními pomůckami pro porodní asistentky i mediky, prvními vědeckými lékařskými přístroji, zajímavými anatomickými preparáty a dobovými…

Výstava je rozšířenou verzí stejnojmenné výstavy, která měla svou úspěšnou premiéru v roce 2007 v sídle Evropského parlamentu v Bruselu. Vytvořil ji kolektiv pracovníků Národního muzea, I. lékařské fakulty UK a Národní lékařské knihovny – Zdravotnického mu­zea.

Dějiny porodnictví jsou na výstavě prezentovány vystavenými historickými lékařskými nástroji a učebními pomůckami pro porodní asistentky i mediky, prvními vědeckými lékařskými přístroji, zajímavými anatomickými preparáty a dobovými publikacemi.

Mezi zajímavé exponáty patří egyptská mumie dvouletého dítěte, srostlé kostry dvojčat, zárodky lidských plodů v lihu, lebky a kostry s vývojovými vadami nebo prastaré kovové pesary pro zabránění nechtěného otěhotnění.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).