Hlavní navigace

Na zeměkouli se oteplí do roku 2100 až o šest stupňů, tvrdí expert

24. 3. 2009

Sdílet

Teplota na zeměkouli stoupne až o šest stupňů do roku 2100. „A to bude velice závažné pro lidstvo, ne pro planetu, protože ta už přežila leccos,“ uvedl na pražské bankovní a finanční konferenci expert na globání energetickou bezpečnost James Cusumano. Varoval, že v roce 2020 bude 60 procent globální energie pocházet z ropy oproti současným 40 procentům.

Teplota na zeměkouli stoupne až o šest stupňů do roku 2100. „A to bude velice závažné pro lidstvo, ne pro planetu, protože ta už přežila leccos,“ uvedl na pražské bankovní a finanční konferenci expert na globání energetickou bezpečnost James Cusumano.

Varoval, že v roce 2020 bude 60 procent globální energie pocházet z ropy oproti současným 40 procentům.

ropaRopa bude pohánět 1,25 miliardy aut. A právě černé zlato je největším zdrojem skleníkových plynů. „Klimatické změny postupují neuvěřitelnou rychlostí, energetická krize je blízko,“ uvedl Cusumano s tím, že říkat to v Česku asi není populární.

A nabídl řešení: Zvýšení energetické efektivity u aut a budov. Přechod na nefosilní paliva. Využítí vodíku jako zdroje energie a omezení získávání energie z jádra.

„Dnes potřebujeme v Americe na jednotku HDP o 40 procent energie méně než v roce 1975, kdy vypukla energetická krize,“ dodal James Cusumano. Je to podle něj důkaz pro to, že snižování energetické náročnosti může zmírnit pesimismus prognostiků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).