Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ministr zdravotnictví: Konopí neléčí. Říká se to od Sam Ting Wong - Prokazatelné účinky totiž mají jen léky podrobené "nezávislým"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 3. 2013 9:38

    Sam Ting Wong (neregistrovaný)

    Prokazatelné účinky totiž mají jen léky podrobené "nezávislým" výzkumům, které čistě náhodou sponzorovaly farmaceutické společnosti.
    Pan ministr má pocit, že v zemi, kde nejčtenějším deníkem je Blesk, jsou všichni úplně blbí.
    A mimochodem, (někteří) lékaři také nepředepisují léky v závislosti na benefitech od dodavatelské farmaceutické firmy, že pane ministře?

  • 25. 3. 2013 11:35

    Honzas (neregistrovaný)

    Ono by to nemělo nikoho překvapovat. Léky patří mezi lukrativní zboží s vysokou přidanou hodnotou. Samozřejmě že vývoj a testování je drahé, ale výsledek stojí za to.

    Výchozí předpoklad je, aby šlo účinnou látku připravenou synteticky. Taková lze patentovat a především výrabět chemicky. To znamená v této branži základ.

    Pokud totiž výrobce jde cestou bylinných přípravků, je opravdu je složité zaručit odpovídající účinek. Samozřejmě řešení existuje - použití extraktů s zaručeným obsahem účinné látky. Ale má to několik háčků.

    1. Nemůžete si nechat látku patentovat (lze ale patentovat výrobní postup viz. Pycnogenol nebo Relora). Takže prakticky ji může dělat každý - Pycnogenol koupíte jako Pinne bark za poloviční cenu.

    2. Nároky na technologii na výroby a testování kvality extraktu jsou srovnatelné s chemickou výrobou.

    3. Jste závislý na výchozí surovině, jejim množství a kvalitě. O nárocích na správné skladování ani nemluvě. Což u některých druhů může být limitující (viz. Housenice červená, nebo Vilcacora).

    Takže ve finále děláte sice účinný lék, ale zisky se nikdy nemohou ani zdaleka přiblížit syntetickým lékům. A léky jsou především o penězích, nikoliv o zdraví. Co se mariuhany týče, je to plevel který roste všude. Prodávat jej za cenu vyšší než zlato ve stejné váze považuji za nestoudnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).