Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Ministr: Do dvou let bude v Hradci Králové klinika tradiční čínské medicíny od JV - Akupunktura, homeopatie i jiné metody v rovině objektivní...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2015 9:45

    JV (neregistrovaný)

    Akupunktura, homeopatie i jiné metody v rovině objektivní reality v principu asi fungovat (třeba i) mohou. V současné době však jsou - dle dostatečně rozsáhlých vědeckých prací - tyto metody účinné jako placebo.

    Nazíráno úhlem jednoho pytle, je potřeba do jednoho pytle zatím dát metody, jejichž účinnost není dostatečně vědecky prokázána. Je to úhlem kritické vědy sjednocující znak (znak "jednoho pytle"). Na takové metody je nutné nahlížet jako na metody placebomedicíny a regulovat je na trhu s tímto kritickým vědomím.

    To ale v žádném případě ale neznamená je zakázat! A dokonce jsem již i přesvědčen, že to ani nemusí nutně znamenat jejich zásadně nulovou úhradu ze zdravotního pojištění. Placebo efekt je užitečný. V některých případech dokonce tak, že účinnost některých farmak jej vůbec nepřekoná. Jak je to možné? Účinek hmotného placeba je samozřejmě účinkem hmotného léku vždy překonán. Avšak celkový placebo efekt se odvíjí od velmi mnoha dalších okolností. Pokud jsou tyto okolnosti v placebomedicíně zajištěny, ale v klasické medicíně absentují, poté podávání hmotného léku se v celkovém výsledném účinku nemusí vyrovnat celkovému placebo efektu alternativní metody (nikoliv hmotného placeba!). A to je princip, který určitě stojí za uvážení a veřejnou polemiku.

  • 30. 11. 2015 13:15

    tsd (neregistrovaný)

    Vy ovšem házíte do jednoho pytle šamany, vědmy s křišťálovou koulí jakožto představitele placebo medicíny a vakcíny.
    Pokud vím, je dostatečně vědecky doloženo, že vakcíny fungují.
    Pokud si myslíte něco jiného, je to váš problém. V tom případě si ale řešte své problémy v nějaké EZO televizi.
    Nedávno jsem viděl na TV Šlágr dokonce paní Elekovou jak dštila síru a oheň na očkování. Její rozhovor byl na stejné úrovni jako prezentovaná amatérská hudba. Nemůžu se dočkat, až uvidím vás v pořadu "vědmy radí". ( Jako vědecko-komickou vložku )
    tsd

  • 30. 11. 2015 14:54

    tsd (neregistrovaný)

    Dle jiných dostatečně rozsáhlých prací, např. meta analýza vstupních dat studií na které pracoval kolektiv pod vedením doktora Andrew J. Vickerse, je zřejmé, že akupunktura funguje trochu jinak než běžné placebo.
    Má to cosi společného s drážděním podkoží a zvýšeným vylučováním adenosinu a následně zvýšenou hladinou endorfinu, který tlumí bolest. Samozřejmě to je jen jedna z mnohých studií, které dopadnou jednou tak jednou onak, ale pokud je pravda, že se pomocí jehliček dá zvednout hladina endorfinu, pak by to mělo reálný podklad i pro západní medicínu.
    tsd

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).