Hlavní navigace

Ministerstvo: tyto příbory jsou nebezpečné

21. 5. 2016

Sdílet

 Autor: MZ ČR
Plastové příbory bez řádných informací o původu či složení mohou představovat riziko, například kvůli možné přítomnosti karcinogenních látek.

Plastové příbory se běžně používají na mnoha veřejných akcích či u stánků s rychlým občerstvením. Lidé si je kupují například na zahradní párty či na dovolenou. Jak nyní upozorňuje ministerstvo zdravotnictví, i tyto příbory musí splňovat zákonné požadavky, jinak je nelze považovat za bezpečné.

Nebezpečné plastové lžíce a vidličky

Ministerstvo zdravotnictví podle zákona o obecné bezpečnosti výrobků stanovilo jako nebezpečné výrobky lžíce a vidličky z bílého plastu:

Stanovení nebezpečného výrobku: Lžíce a vidlička z bílého plastu

  • Lžíce z bílého plastu, balení cca po 100 ks
  • Vidlička z bílého plastu, balení cca po 100 ks
  • Výrobce/ Dovozce/ Země původu: neuvedeno
  • Distributor dle nabývacích dokladů: TOGASTAV PRAGUE s.r.o., Praha 1
  • Prodejce: Thi Thuy Nguyen, Masarykovo nám. 108, Třeboň

Balení příborů byla v nabídce prodejce v obchodním domě Bílý beránek v Třeboni. Lžíce a vidličky mají vylisovaný piktogram, který označuje výrobek určený pro styk s potravinami (symbol pohárku a vidličky) – a musí splňovat zákonné požadavky pro bezpečnost.

Uvedené výrobky tyto požadavky nesplňují, kromě samolepek s číselnými kódy nenesou žádné další označení. Tím pádem není známý výrobce ani složení příborů, které přicházejí do styku s potravinami.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že výrobky byly uvedeny na trh, aniž by bylo známo, zda splňují zdravotní požadavky, například migraci karcinogenních látek, složení materiálu,“ uvedlo ministerstvo.

Nejen potraviny, ale i předměty, které s nimi přijdou do styku, mohou představovat zdravotní riziko pro spotřebitele. Je proto vhodné kupovat jen řádně označené výrobky.

Ministerstvo nebezpečné výrobky pravidelně zveřejňuje na svých webových stránkách.

Zdroj: TZ MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).