Hlavní navigace

MfD: Vakcína kontaminovaná ptačí chřipkou se testovala v Evropě

4. 3. 2009

Sdílet

Testovací vakcínu, kterou zkoumala společnost BioTest a která byla podle firmy BioTest chybou dodavatele kontaminovaná virem ptačí chřipky H5N1, údajně lidé z rakouské pobočky farmaceutické firmy Baxter netestovali jen v Česku, ale i v jiných evropských zemích. Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Již dříve list uvedl, že virus H5N1 nedopatřením obsahovala vakcína firmy Baxter, kterou BioTest testoval v Konárovicích na Kolínsku. Při výzkumu této vakcíny nebyl nikdo z jejích pracovníků…

Testovací vakcínu, kterou zkoumala společnost BioTest a která byla podle firmy BioTest chybou dodavatele kontaminovaná virem ptačí chřipky H5N1, údajně lidé z rakouské pobočky farmaceutické firmy Baxter netestovali jen v Česku, ale i v jiných evropských zemích. Informovala o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Již dříve list uvedl, že virus H5N1 nedopatřením obsahovala vakcína firmy Baxter, kterou BioTest testoval v Konárovicích na Kolínsku. Při výzkumu této vakcíny nebyl nikdo z jejích pracovníků nakažen.

„Vakcína nakažená ptačí chřipkou se testovala v samotném Rakousku, České republice, Německu a ve Slovinsku. A všude se tento problém vyskytl,“ uvedl pro MfD hlavní hygienik ČR Michael Vít. Podle informací deníku o tom v žádné z laboratoří neměli ani tušení.

MfD informuje o tom, že na konci ledna poslali rakouští farmaceuti omylem do čtyř laboratoří virus, který je pro sovu nebezpečnost uveden v seznamu možných biologických zbraní. Českou laboratoř teď už stíhá Státní úřad pro jadernou bezpečnost, píše list. Úřad podle deníku nikdo z rakouské ani české strany neinformoval. „Máme za to, že došlo k porušení oznamovací povinnosti. Přitom virus ptačí chřipky H5N1 patří na seznam nebezpečných látek,“ řekla MfD předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. S konárovickou firmou Biotest proto v nejbližších dnech podle MfD zahájí správní řízení. „Jestli se vina prokáže, hrozí pokuta, která může v extrémním případě dosáhnout až pěti milionů korun,“ uvedla Drábová.

MfD píše, že v rakouské pobočce začali pracovat kontroloři Evropské agentury pro léčivé přípravky. „Případ ještě není uzavřen,“ řekl listu Josef Duben ze Státní veterinární správy.

Zástupce rakouské pobočky společnosti Baxter Richard Tischler uvedl, že šlo o záměnu testovacího materiálu. Pracovníci, kteří se na výzkumu podíleli, jsou stále pod lékařských dohledem.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).