Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Máma, táta, Alzheimer od capi - Pečuju něco přes rok o svou alzheimrovou matku,86,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 13. 9. 2012 19:55

    capi (neregistrovaný)

    Pečuju něco přes rok o svou alzheimrovou matku,86, tak se tady trochu vypíšu, jak nám to jde.
    Vysadila jsem jí všechny psychiatrické léky - přečtěte si příbaly, způsobují vedlejší účinky přesně stejné, jako by měly léčit.
    Po pomaličkém vysazení léků zmizely deprese, úzkostné chování, večerní bláznění a noční děsy.
    Dávám jí homeopatii, myslím že to zklidňuje daleko účinněji než chemie.
    Za rok a půl matce mozkové buňky, zdá se, zatím neubývají, nezhoršuje se, spíš trochu zlepšuje, pořád si dojde sama na záchod, sama se pod dohledem jí, obleče se, takže pokud jde o fyzickou péči, není to tak hrozné. Nejhorší je dostat ji do koupelny.
    Ve svém věku je velice fyzicky zdatná, nachodíme klidně 5 km denně, což je jediná věc, jak ji lze zaměstnat - někam prostě jdeme. Nečte, na televizi se nedívá.
    Mluví v jednom kuse, naprosté blbosti, a zlostně vyžaduje, abyste na ně stále reagovali - ta stálá pozornost je naprosto vyčerpávající.
    Nechat doma samotnou ji nemůžu ani chvilku, protože mlátí do dveří, volá z balkonu, atd. atd. ...
    Jak se naskytne příležitost, odchází "domů" čili kamkoliv pryč z bytu ...
    Zatím to vypadá, že ona se dožije v pohodě stovky, ale já nevím, jak dlouho to vedle ní ještě přežiju, rok dva?
    Její matka to měla taky, takže to zřejmě čeká i mě, a tak čím dřív mě moje matka odrovná, tím líp pro moje děti, to bych jim nepřála ...

  • 13. 9. 2012 20:20

    Lenka Krbcova

    Capi, to je pěkně drsný závěr, ale chápu Vaše pocity, když člověk ví, co to obnáší... Držte se! LK

  • 17. 9. 2012 10:40

    Víla (neregistrovaný)

    Ty vo..., držím Ti palce. Tohle vydržet je fakt o koňovi. Člověk by myslel na léčebnu, ale kdyby nebylo veřejným tajemstvím, co se tam děje. Nechceš zajít na sociálku a zkusit z nich vymlátit aspoň příspěvek? Nebo i pečovatele, tohle člověk sám nedá? A neboj se otravovat pořád dokola, kapky vymlacujou do skal díry. Na všechny strany, na ministerstvo (taky by měli dělat něco jinýho, než buzerovat svoje úředníky a cpát naše peníze mafiánům), všude. Pravda je, že můj bratr takhle pečuje o taťku. Dělal u toho VŠ a pracoval, o obojí přišel a teď kouká na taťku v posledním stadiu. Ale on si pomoc nevydyndal, naopak tatovi zachránil život tím, že ho nedal do léčebny, kde takovej člověk vždycky do 3 měsíců záhadně odejde (tj. zlomí si třeba nohu v krčku a je tak starej, že pak zemře v nemocnici). Já tehdy myslela, že jen léčebna pomůže, brácha řekl, že to zatím zvládne. Říkali nám, že do 3 let tu taťka nebude, ale uplynulo 7.

  • 1. 6. 2015 12:53

    Milan Koňařík (neregistrovaný)

    Četl jsem Váš příspěvek podrobně a vidím, jak náročné to je. Vím, že se člověk o svého příbuzného chce postarat sám a nechce jej dát do cizích rukou.

    Řešili jsme toto s babičkou, o kterou se má matka 8 let starala a sebralo ji to tolik sil...Nakonec byla sama odrovnaná - nebyli jsme schopni ji přesvědčit, že by bylo možná lepší ji do nějakého kvalitního domova s opravdu dobrou pečovatelskou službu dát, kde bychom ji pravidelně mohli navštěvovat a nemít starost jaké péče se ji tam dostává.

    Jaký je Váš názor na taková centra jako je např.: http://www.alzheimerhome.cz či jiná podobná centra v okolí Prahy i mimo ní?

    Je Váš názor na tyto služby negativní protože byste maminku nemohla mít na očích či máte strach o kvalitu poskytovaných služeb?

    Člověk musí myslet i na své zdraví a také na svůj život a 24h starost o někoho dá opravdu zabrat.

    My uvažujeme, že bychom nějaké takové centrum napřed navštívili, ale chci zjistit i názor jiných lidí

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).