Hlavní navigace

Malé drobnosti s velkou mocí. Zlepší vám den, pochutnáte si a ještě budete zdravější

13. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / RyanMcGuire, podle licence: Public domain
Maličkosti, které nestojí nic a přitom dokáží víc, než se může zdát. Dejte jim šanci!

Máte poslední dny všeho dost, nic se vám nedaří tak, jak byste si představovali, plány se komplikují a do vašeho života proudí stres znásobený o nervozitu a podráždění? Zkuste se na chvíli zastavit, naučit se vypnout a zakomponovat do svých všedních dní maličkosti, které vám prokáží neobyčejnou službu.

Smějte se častěji

Ihned vás napadne, že se to snadno řekne, ale už hůře udělá? Nevzdávejte se dřív, aniž byste to zkusili. Smích léčí (dokonce existuje jóga smíchu), navozuje dobrou náladu a také podle studií dokáže snížit krevní tlak, zlepšit imunitu a také dát pověstnou jiskru vašemu pohledu. Pokud se vám nedaří smát se a ani moc usmívat, obklopte se lidmi, kteří si toto umění osvojili. Za úsměvem můžete také podniknout cestu. Mnohem více se smějí jižní národy než ty severské. Vypadá to, že s přibývajícími slunečními paprsky je život veselejší. Zamiřte se tomu přiučit do Španělska, Řecka nebo zkuste vzdálenější lokality. Jako země úsměvů se přezdívá Thajsku. Já z osobních zkušeností mohu rozhodně doporučit Karibik. I když tam místní lidé nemají všechno, tak v umění užívat si život rozhodně excelují.

Naučte se snídat

Natočte si budík o půl hodiny dříve a nastartujte den snídaní, a to v úplně nejlepším případě, kdy budete snídat pospolu s celou rodinou. Lépe budete zvládat nejenom ranní spěch do práce, ale také celodenní zápřah s kolotočem povinností, a dokonce se může i vaše váha pohnout směrem dolů. Večer pak totiž nevyluxujete celou ledničku a navíc budete mít energii na rozdávání, čímž snížíte spotřebu jednoduchých cukrů, na které vsázíme v rámci získání lepší koncentrace konzumací čokoládových tyčinek, jídel z fast foodu a nezdravých energy drinků.

Snídaňová inspirace: Tuňáková pomazánka, kváskový žitný chléb, rajče a zelený čaj se lžičkou medu.

Dejte najevo emoce

I když nás dnešní doba nabádá neohlížet se nalevo ani napravo, mnohdy spolknout slzy a nenechat na sobě nic znát, tak to rozhodně není nejlepší řešení. Vaše emoce nejsou od toho, abyste je umně přehlíželi, ale abyste s nimi spolupracovali. Jedině tak vám bude dobře na duši. A když psychika září, tělo je na tom stejně (a naopak: když marodí duše, tělo začne chřadnout). Proto vyventilujte hněv, vyplačte se, nebo se naopak opravdu ze srdce zachechtejte na celé kolo.

Žijte pohybem

Sedavý způsob zaměstnání nás pomalu a jistě okrádá o zdraví a může být spouštěčem různorodých civilizačních onemocnění. Chápeme, že nemůžete dát sbohem vyhřátému místečku v kanceláři, tak alespoň hodiny strávené na židli vykompenzujte tím, že se alespoň třikrát týdně začnete věnovat pohybové aktivitě. Zkuste plavání, tanec, pilates, zumbu nebo třeba jógu. Uvidíte, že se budete cítit jako znovuzrození. Ženám, které mají gynekologické problémy nebo si přejí otěhotnět, rozhodně doporučujeme hormonální jógovou terapii.

Uspořádejte si myšlenky a život celkově

K procesu pročištění hlavy od nánosů zbytečných starostí přispívá právě vedení deníku. Nemusíte do něj zapisovat průběh vašeho dne, ale klidně jenom vaše pocity, myšlenky, radosti nebo starosti. Když problémy na řádcích uvidíte černé na bílém, snáze vás napadne řešení, a také můžete zjistit, že váš život není až tak špatný. Jen máte třeba příliš negativní pohled na svět.

Galerie: Stopněte stres – 7 aktivit, které vás zabaví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).