Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mák v ČR obsahuje příliš morfinu od tsd - 1 tableta Sevredolu 20mg obsahuje 15 mg morfinu. Pro...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2016 14:07

    tsd (neregistrovaný)

    1 tableta Sevredolu 20mg obsahuje 15 mg morfinu.
    Pro 60% "vyhovujícího" máku to v přepočtu znamená 3 kg.
    Už někdo přežil za den sežrat 3 kg máku?
    Zase asi není o čem psát.
    tsd

  • 10. 11. 2016 11:46

    Karel (neregistrovaný)

    1. to není nejnižší dávka, co se podává. Jsou i tablety s 5mg morfinu a i ty fungují
    2. účinky může mít i nižší dávka, zejména na malé děti
    3. tohle není výmysl zdejšího serveru, tímhle se skutečně zabývají někteří z úředníků EU. Zejména ze zemí, kde se mák nepěstuje. Ti ho považují za drogu a při zjištění, že v některých zemích EU to dávají jíst dětem, začali bít na poplach a připravují se nás všechny zachránit, klidně proti naší vůli

    Takže je dobře, že se o tom mluví. Mák není neškodný, ale co vlastně je? Zakážeme zelený čaj? Mátu? Meduňku? Co třebas nebezpečnou třezalku?

    Podle mého názoru se nesmí riziko bagatelizovat, ale musí se jasně říci: víme o něm a akceptujeme ho. Pokud se zamezí zneužívání technického máku, tak je riziko velmi malé a zanedbatelné. Proto není na místě legislativně řešit nějaké limity látek v máku.

    Jenže problémy tam jsou dva. Ono se těžko zakazuje používání technického máku. Univerzální limit na obsah je schůdnější, než zakazovat vyčarovat z technického máku potravinu. No a zadruhé jsou tu národy, podle kterých mák je něco jako marihuana a při zjištění, že tady mák jedí i malé děti, jsou opravdu zděšení a cítí povinnost naše děti zachránit. To je má osobní zkušenost z části Francie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).