Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Kdo má pravdu v případu biopotravin, Billa, nebo Blesk? od JKL - Český národ je asi ještě blbější než jsem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 8. 2012 18:32

    JKL (neregistrovaný)

    Český národ je asi ještě blbější než jsem předpokládal! BIO znamená, že je něco z biologicky nezávadných plodin nebo stejně chovaných zvířat.

    BIO neznamená, že je to zdravé!! BIO výrobek může být i velmi nezdravý - například BIO Vodku byste taky asi miminku bumbat nedali, ne? :-D

    Jinak emulgátory v paštikách jsou potřeba, aby vůbec ta paštika mohla vzniknout - protože bez nich by to byla jenom "sekaná" :-).

    Jinak "éčka" jsou i v buchtách nebo bábovce od babičky i v maminčině cukroví. Jenom to není napsané na obale :-D

    Takže se uklidněte - EKOŠÍLENCI! Ono je totiž hlavně třeba používat kebuli... Že je na něčem "BIO" ještě neznamená, že je to zdravé a že je na něčem "Exxx" ještě neznamená, že je to nezdravé.

    I doma v kuchyni maminka určitě někdy udělala z cukru E150 = Karamel, do koprové omáčky dala E260 = kyselinu octovou; v domácí šlehačce použije E290 = Oxid uhličitý atd. Akorát jaksi maminka Vám nedá k obědu papír "obsahuje E150, E260, E290...", takže nevyšilujete.

    V obchodě je to povinné uvádět pak Blesk dělá z komára velblouda. Ať mi nějaká z těch blbek z blesku připraví jakýkoliv vařený oběd úplně bez "éček" a koupím jí barák! :-D

  • 3. 8. 2012 8:03

    Jiří (neregistrovaný)

    Za prvé: Nestačilo by snažit se přesvědčovat ostatní logickými argumenty a ne tím, že jim budu nadávat do ekošílenců, vážený neekošílenče?

    Za druhé: docela dobrou paštiku si děláme doma - a bez éček. Ostatně - paštiky pocházejí z Francie a možná jsou tam trochu podobnější "sekané" než ty jejich české superhladké kopie s emulgátory.

    Za třetí: V bábovce od babčky jsou jistě éčka. Jenže tam může být buď jen jedlá soda či bio kypřící prášek z jedlé sody a vinného kamene (jistě neškodné), nebo tam může být normální kypřící prášek s fosforečnany (trochu škodlivější) nebo to může být "babiččina bábovka" např. od firmy Penam, kde kromě kypřidel jsou i emulgátory a dosti škodlivé konzervanty.
    A jak jsem psal už výše (což jste asi nečetl), to E250 v uzeninách zrovna neškodné není.

    A na závěr: Obědy zcela bez éček děláme poměrně často. Nebýt Vás, nevěděl bych, že jsem "blbka", děkuji za upozornění. Ale o barák Vás nechci připravovat.

  • 3. 8. 2012 9:13

    Petr (neregistrovaný)

    Já sice úplně nerozumím, jak dokážete dělat oběd zcela bez éček, ale tuto vaši schopnost obdivuji. Akorát si nejsem jist, jestli chci následovat vaši kariéru zombie ... já radši zůstanu naživu a budu v obědu mít takové zvrácenosti jako E300 (vitamín C), E508 (chlorid draselný), E330 (kyselina citrónová) a E270 (kyselina mléčná), což jsou věci, které my živí lidé k přežití potřebujeme. A budu dýchat směs kyslíku (E948) a dusíku (E941); doufám, že vás tím neurazím.

    Ostatně bych řekl, že potravina, která je éček zcela zbavená (ovoce bez ovocných kyselin, maso bez kyseliny mléčné a mastných kyselin atd.), musí být produktem chemické přípravy, neboť v přírodě se taková věc nevyskytuje.

    Pokud se snažíte říct, že pod některými E kódy se skrývají málo bezpečné látky, tak to děláte velmi nešikovně. Pokud snad opravdu věříte, že máte oběd zcela bez éček, tak je označení "tupec" na místě.

  • 3. 8. 2012 14:09

    Jiří (neregistrovaný)

    To, co píšete, je častý zažitý omyl: Kyselina askorbová (vitamin C), která je přirozeně přítomná v potravinách, NENÍ "éčko". Tatáž kyselina, vyrobená synteticky a uměle přidaná tam, kde se přirozeně nevyskytuje, JE éčko. Takže například v ovoci "éčka" nejsou, i když tam vitaminy jsou. Éčka jsou totiž definována jako "přídatné látky a aditiva". (Ostatně - existují výzkumné studie, že přírodní vitamin C má větší účinek než syntetický.)
    Když nakoupím maso (ne to "křehčené" nebo supermarketové mleté), mouku, smetanu (ne každou), zeleninu, ovoce a jednodruhová koření, tak vařím bez éček. Lidem, kteří ještě nemají příliš otupělé chuťové buňky, to chutná lépe naž z polotovarů.

  • 5. 8. 2012 10:15

    Sten (neregistrovaný)

    Souhlasím, jen vás poopravím: E300 může být jakkoliv získaný vitamín C (bakteriově syntetizovaný vitamín C je třeba s přírodním totožný), který je do potraviny přidán při přípravě či výrobě

  • 5. 8. 2012 19:07

    Mary (neregistrovaný)

    Tak se mi zdá, pane militantní, že nerozlišíte přírodní produkty, jako je ovoce, od potravin,vyrobených uměle ve fabrice. Ono totiž ty výrobky z fabriky se často nazývají potravinami už jen ze setrvačnosti- že se prostě vyloží do regálů mezi jiné potraviny a spoléhá se, že ta droboučká písmenka ve složení nikdo tak snadno nepřečte, natož aby se o to zajímal. Že během dvou generací se adaptace na chemikálie v potravinách tak úplně nedaří bez ztráty na zdraví, je snad logické.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).