Hlavní navigace

Názor k článku Jamón – španělská šunka patří k nejdražším a nejlepším na světě od Ostap Bender - Také soudím, že nic moc. Osobně fandím parmské...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 5. 2017 17:18

    Ostap Bender

    Také soudím, že nic moc. Osobně fandím parmské šunce. Byl jsem na exkurzi ve výrobně poblž Parmy, výrobní proces je podobný, ale poněkud složitější, než jak je popsáno v článku o španělské. Každé prase (pouze tři uznaná plemena, krmená syrovátkou z výroby parmského sýra) má od narození až do proměny na šunku své číslo a nakonec certifikát tamního konsorcia výrobců.
    Ty ceny se mi nějak nezdají. V roce 2014 stálo prosciutto di Parma v parmské tržnici 17 €/kg, v podnikové prodejně 14 €/kg, ale možná od té doby pokročila inflace.
    Za zmínku stojí i výborná šunka z Korsiky, jejíž zdroj - polodivocí vepři - se vykrmují jedlými kaštany.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).