Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Jak se neseknout a poznat dobrou pálenku od l0l - proc resit nejaky domaci palenky ktery budou ve...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 12. 2014 10:41

    l0l (neregistrovaný)

    proc resit nejaky domaci palenky ktery budou ve vetsine hnusny dryjaky a hrat ruskou ruletu se zdravim? radeji si koupim kvalitni premiovy rum, kde mam jistotu ze bude vynikajici chutove a rozhodne neoslepnu ci neprolezim druhy den s dunenim hlavy.

    ps: rumem nemyslim ten sajrajt z brambor co dela bozkov apod.

  • 2. 1. 2015 12:53

    mhepp (neregistrovaný)

    Ach ty blude nekonečný!

    Zajímal ses někdy o to, jak vzniká alkohol? Co to vlastně je ta pálenka? A jak se do ní dostane ten proklínaný metanol? Odpovím si sám. Nezajímal. Protože pokud ano, tak bys věděl že:

    Líh, nebo-li etanol, nebo-li to, co chceme pít, vzniká kvašením cukrů. Takže vezmu sladké ovoce, nechám zkvasit, dostanu směs obsahující líh. V pálenici, při destilaci, se pouze oddělují přebytečné části a zvyšuje se koncentrace alkoholu. Přirozeným kvašením vzniká totiž koncentrace maximálně cca 13%, větší koncentrace zabíjí kvasinky. V pálenici se tedy žádný alkohol (ani líh, ani metanol) NEVYRÁBÍ, pouze čistí procesem destilace.

    A jak se do toho dostane metanol? Ten vzniká kvašením pektinů. Těch je ale v běžném ovoci tak málo, že i kdyby zkvasil všechen pektin, vznikne tak nízká koncentrace metanolu, že to není život (ani zrak) ohrožující. Nejvíce pektinu obsahují jablečné slupky.

    V pálenici se využívá toho, že metanol má podstatně nižší bod varu, než etanol a tudíž se vyvaří dřív. Proto se první cca litr až dva odlévá bokem, jmenuje se to úkap a dostaneš to na mazání kolen. Obsahuje to podstatně víč metanolu, než to, co si odneseš domů na pití, ale pořád ta koncentrace je značně pod mírou ohrožující zdraví, takže to klidně můžeš vypít.

    Takže pokud piješ pálenku, je to z hlediska obsahu metanolu nejbezpečnější alkohol. Samozřejmě, pokud tu pálenku někdo nenadstaví, ale to se spíše stane u toho rumu. Navíc to dobře poznáš díky právě chuti. Co se týče bolení hlavy, ta Tě může bolet z Tvého rumu.

  • 5. 1. 2015 22:31

    l0l (neregistrovaný)

    technologicky postup je mi naprosto ukradeny, mluvim z vlastni zkusenosti a v 9 z 10 pripadu kdy jsem "musel" ochutnat tu zarucene skvelou domaci palenku (z cehokoliv) byl proste sajrajt. navic to jestli ji nekdo jeste necim riznul nemam naprosto tuseni, proto se temto patokum vyhybam a ty 2-3 sklenicky za tyden co si dam radeji stravim vychutnanim si kvalitniho rumu.

  • 8. 1. 2015 14:44

    as (neregistrovaný)

    Tak uz jenom prohlaseni "premiovy" mi zaruci "nebude bolet hlava" a "neoslepku" ukazuje, ze tvoje schopnost poznat dobry chlast je pouze znalosti par znacek a schopnosti precit etiketu.

    Co takove znalec whisky? Vina atd. ten by si s tebou vytrel prdel, ze ses idiot, ale ne, protoze tobe chutna jenom rum a ne jejich vino ci whisky, ale protoze kvalitu odvozujes od etikety a jednoho vyrobce, coz dela jenom clovek typu "prazsky pepicek znalec vina", takovej jako ty se prave s moravy posila "vino" a "slivovice" :D

  • 14. 1. 2015 8:48

    l0l (neregistrovaný)

    koukam neni nad moravskyho telepata :))) zrejme nejaky mindrak co?
    nemate nejmensi tuseni co piju, co mi chutna, ci kolik sem ceho vypil, navic ani nepobirate, zrejme po konzumaci tech vasich domacich patoku, psany text. ja se totiz nevymezoval proti whisky ci vinu, ale proti tem domacim hnojum, ktere si kazdy kdo ma do zadku diru dela doma. jiste se mezi nima najde par kvalitnich, o tom nepochybuji, ale jak jsem napsal, nejmin 8 z 10 budou patoky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).