Hlavní navigace

Názory k článku Hormonální antikoncepce se píše jak na běžícím pásu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 11. 2014 0:15

    Mary (neregistrovaný)

    Ktere prasky se nepisi jako na bezicim pasu?
    Vetsinu doktoru spolehlive nastvete, kdyz se budete vyptavat a klast otazky.

  • 18. 11. 2014 17:00

    bez přezdívky

    Bohužel musím souhlasit. Článek je sice návodem k ideální situaci, ale v praxi spíš nereálným. Mám pocit, že většina gynekologů o nějakých negativních vedlejších účincích antikoncepce vůbec neuvažuje - viz třeba názor, že antikoncepce je "z těla zcela pryč do 48 hod." po vysazení: http://poradna.zena.centrum.cz/pokud-prestanu-brat-antikoncepci-po-jake-dobe-mohu-otehotnet/

  • 18. 11. 2014 18:43

    - (neregistrovaný)

    No, ona je to odpověď na otázku, "Po vysazení antikoncepce za jak dlouho mohu otěhotnět, jak dlouho ji mám v těle."

    A odpověď, pravda poněkud nešťastně formulovaná, je "za 48 hodin je to pryč". Tedy z kontextu ona "ochrana proti otěhotnění". Není tam napsáno, že po 48 hodinách o tom tělo neví. Jen, že po 48 hodinách lze otěhotnět.

    Ostatně ono tam ani není řečeno, že se jedná o hormonální antikoncepci, ba dokonce ani že jde antikoncepci ženy. Ale z kontextu je to zřejmé, že se nebavíme třeba o pesaru.

    Jinak ano, je to zabiják. Zrovna nedávno známou odvezli. Špatné na cévy. Kombinace hormonální + kouření, slušný zabiják. A to dnešní mladá děvčata kouří výrazně více než chlapci. Stačí se podívat na ulici.

  • 18. 11. 2014 10:54

    JN (neregistrovaný)

    "Stoprocentně účinná není ani prastará metoda neplodných dní ženy."

    - Stoprocentně účinná není ŽÁDNÁ forma antikoncepce. Dokonce ani sterilizace ne.
    - metoda neplodných dnů je sice "prastará" - první dost nespolehlivá varianta (o které vím), tzv. kalendářní metoda, je stará necelých 100 let a spolehlivost není moc dobrá, zvlášť u žen s nepravidelnými cykly. Dnes ale existují moderní metody, jak určit plodné a neplodné dny, založené na lékařských výzkumech, např. symptotermální metoda. Naučit se a používat tyto metody je sice o něco náročnější než denně myslet na spolknutí prášku, ale odměnou je mj. vědomí, že si neničím zdraví. Osobně vidím i velký přínos pro partnerský vztah, kdy se muž učí respektovat ženu vč. jejího cyklu - oproti antikoncepčním metodám, kdy je žena stále "k dispozici".

  • 18. 11. 2014 14:17

    Viktor (neregistrovaný)

    Škoda, že nejsou zmíněné přirozené metody založené na sledování ženského cyklu pomocí příznaků (hlen, bazální teplota). Kombinací těchto příznaků je možné dosáhnout účinnost až 99%. Jedinou nevýhodou je zdrženlivost nutná v plodném období (5-7 dní), což může někomu vadit. Na druhou stranu, muži se mohou naučit sebeovládání a lépe poznat svoje ženy, zvlášť když pomůžou s výpočtem, který není nijak složitý a existují na to i mobilní aplikace. Sex také tak rychle neomrzí, protože není jen "kdykoliv se zachce". V plodném období ženy velmi ocení nesexuální projevy tělesné intimity.
    Další zajímavé srovnání - hormonální antikoncepce tlumí sexuální touhu ženy, může vyvolat ranný potrat, způsobuje trombózy a zvyšuje riziko rakoviny prsu. To platí i pro nitroděložní tělísko, ktaré je také napuštěno hormony.
    Kondom zase vylučuje zcele setkání pohlavních orgánů, jedná se o "nestyk". Spermicidy často obsažené v kondomu při případném otěhotnění zvyšují riziko postižení dítěte.
    Při přirozeném styku muž ženě předá hormony a další látky, po kterých se cítí dobře, navíc její imunitní systém se připravuje, aby při otěhotnění přijal nový život. Nikdo nemůže zkrátka popírat, že účelem sexu je plození a když se jakýmkoliv způsobem obchází, není to "ono".

  • 18. 11. 2014 18:47

    JN (neregistrovaný)

    Díky za doplnění :-)
    Přirozené metody jsou totéž, co metody plodných/neplodných dnů. Je to celá skupina metod. WHO je definuje jako metody plánování a předcházení těhotenství na základě sledování přirozeně se vyskytujících známek a symptomů plodných a neplodných fází menstruačního cyklu. Lidé, kteří používají PPR k vyhnutí se početí, se zdržují v potenciálně plodných dnech pohlavního styku. Ti, kteří o těhotenství usilují, používají přirozené metody k určení plodného období, čímž maximalizují pravděpodobnost těhotenství.
    Pěkně zpracovaný článek na wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99irozen%C3%A9_pl%C3%A1nov%C3%A1n%C3%AD_rodi%C4%8Dovstv%C3%AD

    Právě zmíněná symptotermální metoda (STM) využívá k určení plodných a neplodných dnů měření teploty a sledování hlenu děložního čípku. Díky této dvojí kontrole jde dnes o pravděpodobně nejspolehlivější metodu z této skupiny (viz spolehlivost ve zmíněném článku). Jen té zdrženlivosti bývá - dle mé zkušenosti - o něco víc, než uvádíte.

  • 20. 11. 2014 12:55

    edu (neregistrovaný)

    Dá to zabrat najít lékaře, který nejen rozumí své práci, ale také chce a může mluvit s pacientkou. Ale když už se jej podaří najít, pak lze aplikovat to, co je v článku. Neházela bych ale vinu jen na nekomunikativní typy lékařů. Některé pacientky berou lékařské služby jako zboží v regálech supermarketu. Je to taky jejich část viny, že se nezajímají o obsah léků, které berou. Možná, že by část tohoto problému vyřešily nějaké dotazníky. Přeci jen žijeme v době elektronické. Někteří lékaři mají na svých webech ke stažení formuláře pro přijetí nových pacientů, kde se řeší rodinná anamnéza atd. Ušetří to čas, pacienta to přinutí se nad tím zamyslet. Lékaři to ušetří úsilí. Oběma to šetří čas. A procpat do takového formuláře i trochu informací o rizicích léku (v tomto případě antikoncepce) by už pak bylo vcelku jednoduché.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).