Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Glukózový test: Je vyšetření na těhotenskou cukrovku nutné? od Fido - Aha, takze z uvedeneho plyne, ze totez lze...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2014 19:50

    Fido (neregistrovaný)

    Aha, takze z uvedeneho plyne, ze totez lze zjistit jinak (provadi se odbery krve a ten priklad v clanku primo rika, ze cukrovku takto zjistili jeste pred OGT. Velikost plodu se zase davno predtim odhali na ultrazvuku apod.), pricemz kazde vysetreni je vlastne rizikove. Zaver ale je "proc to nepodstoupit". A ja se ptam "proc to podstoupit?" Kdyz se problem da odhalit i jinak a pro zenu, ktera velkou davku cukru snasi spatne, je to stres (a tim i pro dite)?

    A k tomu si prictete jeste jeden faktor. Tehotenstvi je dneska tak medicinsky pojata zalezitost, ze zena je celou dobu neustale stresovana uz jenom mnozstvim vysetreni a udaju, ktere si ma hlidat, ze na vlastni klidne proziti celeho obdobi, ktere je pro vysledek casto dulezitejsi nez osmy ultrazvuk, uz vlastne nema prostor a cas. Pri kazde navsteve gynekologa je vaginalne vystrovana - zbytecne, co tak asi doktor pohmatem zjisti na cipku? Zanasi se do ni infekce, stresuje se. Ultrazvuk se pouziva kazdou chvili zase jenom proto, ze proste stoji v ordinaci (a stal nejake penize). Doktor skenuje mamince bricho a mumla hlouposti typu "jste na spodni hranici vahy". No a co? Spodni hranice neznamena nic, kazde tehotenstvi je individualni, ale mamince uz v podvedomi srotuje "neco neni OK". A tehotenstvi, nerkuli porod, neni neco, k cemu se da pristupovat jako k ukolu typu "musi to byt dokonale". To pak nefunguje jak ma. Samostatnou kapitolou jsou v tomhle porody - premedikovane, stresove, zatezove, neprirozene. Vysledkem jsou jenom stresovane maminky a nasledne i jejich deti, ktere pak tvori spolecnost, ve ktere zijeme. Zbytecne velka cena, rekl bych.

  • 29. 9. 2014 9:28

    ach jo (neregistrovaný)

    Řekl chlap, který nikdy nerodil a nebyl těhotný. Co se týká UZ, tak pokud vím, není nebezpečný. A co se mě týká(a nejsem sama), tak jsem se po UZ vždy uklidnila, že je mimčo v pořádku a byla jsem ráda, že ho vidím. O tom, že laik jako vy by se neměl vyjadřovat k tomu co gynekolog pozná nebo nepozná pohmatem se nebudeme vůbec bavit. A pokud z toho měla některá nějaký zánět, tak je něco špatně, ale pouze u konkrétního gyn. OGTT je sice dost nepříjemný test, ale má své opodstatnění, neměla jsem žádné příznaky ani nespadám do rizik.skupiny a stejně jí mám a nechci ani domýšlet jak by to mohlo dopadnout, kdybych test odmítla. Lepší jednou zbytečně než něco podcenit!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).